News

Degustacija na rezidenci veleposlanice Veronike Stabej v Parizu

V Parizu se je 13.02.2012 na rezidenci veleposlanice Veronike Stabej odvijala degustacija z naslovom "Introduction des Vins Slovenes en Frnace". Dogodek je organiziralo podjetje AOC international uvoznik slovenskih vin in ostalih izdelkov vrhunske kulinarike pod okriljem in s podporo slovenskega Veleposlaništva v Parizu z veleposlanico Veroniko Stabej na čelu ter Roka Klančnika direktorja STO Bruselj, ki je zadolžen za promocijo razvoj slovenskega turizma tudi na francoskem trgu. Obiskovalci, večinoma strokovna javnost, novinarji ter veleposlaniki drugih evropskih držav, so poizkušali slovenska vina vinskih kleti Čotar, Kabaj, Ščurek, Santomas, Simčič, Steyer ter jedi iz svežega in dimljenega piranskega brancina. Poleg tega je Primož Bensa, glavni kuhar na domačiji Kabaj pripravil številne tipične briške prigrizke.

Na skupni fotografiji so vsi sodelujoči:
Jakob Brenčič (Ekonomski svetovalec, veleposlaništvo v Parizu), Odile Petit (AOC international - uvozniki slovenskih vin), Larisa Žibrik (Santomas), Rok Klančnik (direktor STO Bruselj), Špela Marinko (Ribogojnica Fonda), Jean Michel Morel (Kabaj), Irena Fonda (Ribogojnica Fonda), Primož Bensa (Kuhar na turistični kmetiji Kabaj, ki je pripravljal tipične slovenske - briške jedi in jedi iz piranskega brancina), Alexandre Fourn (AOC international - uvozniki slovenskih vin, Christope Bergeron (AOC international - uvozniki slovenskih vin, ga. veleposlanica v Parizu Veronika Stabej, Magda Steyer (Steyer vina), Marjana Zajc (vinska klet Ščurek), Tomaž Ščurek.Naslednji dan (14.02.2012) je bilo na rezidenci 9 gostov veleposlanice Veronike Stabej, za katere je kuhar Primož Bensa, pripravil Valentinovo večerjo na temo piranskega brancina. Jedi so bile pospremljene z odličnimi Kabajemivi vini. Jedi in vina sta gostom predstavila Irena Fonda iz Ribogojnice Fonda in Jean Michel Morel iz turistične kmetije in vinske kleti Kabaj.
Gostom smo postregli s tatarjem iz piranskega brancina s solkanskim radičem in domačimi ocvirki, raviolom s skuto in špinačo, razstavljena frtajo s tartufi in dimljenim piranskim brancinom, piranskim brancinom pečenem v soli iz piranskih solin na posteljici iz koromača, posladkali pa so se s čokoladnim sufle s peno iz kave.