News archive

Kulinarična delavnica z Ireno Fonda, Matejem Koreniko in ekipo kulinaričnega centra Origano

Dan je bil posvečen brancinu in drugim morskim jedem.
v soboto smo v kulinaričnem centru Origano Lounge bar  izvedli prvo v seriji kulinaričnih delavnic, ki jih bodo tam organizirali celo leto. Zaradi izjemnega zanimanja smo morali skupino razdeliti, tako da smo kuhali dopoldne in popoldne in razpisali še en termin 28.01.2012.


Delavnico smo pričeli s prijaznim sprejemom in prigrizkom ob kozarcu odlične malvazije vinarja Mateja Korenike. Uvodoma smo spoznali Ribogojnico Fonda in naše pridelke. Irena Fonda je prisotnim razkrila nekaj trikov o tem kako prepoznati in kupiti svežo ribo, na kaj je potrebno biti pozorni ter kako je pripraviti.
Piranskega brancina smo pripravili svežega surovega, kot carpaccio, sashimi in tartar, in tudi dimljenega. Udeleženci so se naučili sami očistiti ribe, iz brancina pripraviti file ter iz ostankov, ki so ostali po filiranju, skuhati odlično ribjo juho. Pripravili smo zanimivo jed iz klapavic. Vsak udeleženec si je za večerjo po svojem okusu pripravil file piranskega brancina v »škartocu«. Na koncu smo se posladkali z osvežilno sladico kuharja Željka Erdeša. Za sporščeno vzdušje je poskrbel vinar Matej Korenika, ki je med delavnico in večerjo predstavil svoja odlična vina. Pri kuhanju smo uporabili bio začimbe Kotanyi in sol iz Piranskih solin.