News archive

Prva briška visnka trojica in Fonda v Vinoteki Brda

Prvič je in bo vedno prvič. Tako bo ostalo, čeprav je zanesljivo ponovljivo. V prijeten ambient poznane Vinoteke Brda na Dobrovem je povabila direktorica “Brika” Petra Rutar, ki je pred slabim letom prevzela vodenje te “zadružne” vinoteke, ki združuje 49 vinarjev in vinogradnikov iz Goriških Brd. Prva tovrstna vinska pokušina je tokrat gostila tri znane vinogradnike. Mirana Sirka, ki se je predstavil s penečim vinom Bjana brut, letnik 2007 iz stekelnice magnum ( 1,5 l) ter Bjana couvee Prestige letnika 2006. Valter Sirk iz Višnjevika je okuševalcem namenil prav tako dve vini, in sicer malvazijo letnika 2009, magnum ter njegov vinski izbor iz linije Contea, chardonnay, letnik 2007, magnum. Priznano vinsko posest Simčič, Marjana in Salka iz Ceglega, je predstavila Valerija Kalan Simčič, Marjanova žena, ki je odlično predstavila Teodor belo Selekcija, letnik 2008 ter za konec še teodor rdeče, letnik 2006.
Vinsko degustacijo je tokrat prvič pospremila ribogojnica Fonda, oziroma Irena Fonda, ki je pripravila tri degustacijske izzive.


Ob prvem penečem je Irena pripravila tartar svežega Piranskega brancinaz oljčnim oljem “leccino” in solnim cvetom Piranskih solin. Valterjevo mineralno malvazijo so pospremila nabodalca s klapavicami (pedoči) iz skoljčišča Fonda v Seči z rahlo popečenim koromačem. Ob tretjem vinu, Teodor belo, pa so povabljeni vnski navdušenci in prijatelji Vinoteke Brda, okušali dimljeni Piranski brancin z rezino hruške, mlado kozjo skuto in oljčnim oljem.
Večerni dogodek, ki ga tudi megla ni zmotila, kaj šele “zasenčila”. Petra Rutar pravi, da se bodo podobni večeri doghajali vse do dneva odprtih vrat v juniju.
In zagotovo se še kdaj vidimo.