Notizie

Festival oranžnih vin v Izoli

Čeprav je na slovenski vinsko kulinarični sceni precej zanimivega dogajanja, je bila tokratna “oranžna” prireditev zagotovo nekaj posebnega. Najprej zato, ker se je zgodila prvič. In se je sploh zgodila. Tudi zato, ker se je festival dogajal v idiličnem mestnem jedru Izole, v Manziollijevi palači in pred njo, na Manziollijvem trgu. 


Na povabilo organizatorjev, predvsem Saše Dravinca, novinarja Primorskih novic, enega največjih poznavalcev gastro-enološkega dogajanja pri nas, sploh v sredozemskem delu Slovenije ter Izolana Bruna Zara, vinarja in vinogradnika, šefa Manziolijevega wine bara, smo tudi mi z veseljem podprli prireditev. Da gredo naši izdelki, tako svež Piranski brancin kot dimljen brancin, skupaj s četrto vinsko barvo – oranžno, zdaj ni več dvoma. Tokrat smo vinskim navdušencem postregli še z ocvrtimi slovenskimi klapavicami (pedoči), ki so navdušili še tako izbirčne poznavalce morske hrane. Na večernem delu festivalskega popoldneva smo preizkusili še novo ponev za pečenje svežih filejev Fonda brancina.

Z veseljem smo bili del prvega vinskega dogodka, ki je nedvomno postavil oranžna – naravna bela vina daljših maceracij, na pravo mesto. Festival, ki bi se moral čez leto ali dve, ponoviti. Obisk številnih poznavalcev in ljubiteljev od blizu in daleč, je nakazal, da ima 40 tokrat predstavljenih vinarjev iz Italije, Hrvaške in Slovenije, veliko publike.

Torej: - na snidenje na prihodnjem Festivalu oranžnih vin. V Izoli, seveda.