Archivio delle notizie

Predstavitev evropskega projekta FRI, RFID-F2F v ribarnici Ribogojnice Fonda v Izoli

Piranski brancin Fonda je od minulega konca tedna tudi uradno, vsaj tako bi lahko zapisali, najnaprednejše  sledljivo živilo v Evropi. Z uradno predstavitvijo v ribarnici Izola, kjer Fondovi ob koncih tedna prodajajo svoj četrtkov izlov, se je tudi javno zagnal uspešno pridobljen evropski pilotski projekt sledljivosti v preskrbovalni verigi. Projekt, ki se uradno imenuje „RFID“ - radiofrekvenčna indetifikacija – od njive do vilice, je pred dobrim letom pridobil Laboratorij za računalniško arhitekturo Fakultete za računalništvo in informatiko, katerega vodi  doc. dr. Mira Trebar.  Tovrstni projekt poteka sočasno v štirih državah EU. V  Veliki Britaniji bodo projekt  razvili za potrebe sledljivosti mesa, mleka in sira, v Italiji in Španiji bo postavljen projekt namenjen vinu, v Španiji ter pri nas pa na področju sledljivosti ribe.


V slovenski projekt je ekipa dr. Trebarjeve povabila dr. Ireno Fonda, oziroma podjetje Fonda.si iz Portoroža, ki upravlja edino delujočo morsko farmo, kjer vzgajajo piranske brancine. Odlično delo obeh ekip, tako laboratorijsko kot terensko ter  odzivnost vseh vpetih  v procesih izgradnje projekta, je botrovalo, da je slovenski pilotni sistem prvi v Evropi zares delujoči ter postavljen v poslovno okolje. „Še vedno gre za fazo testiranja, vsekakor pa je to inovativna in sodobna rešitev, ki bo končnemu kupcu posredovala vse potrebne informacije, od izlova v ribogojnici do prodajnega mesta, tokrat in za zdaj še v ribarnici v Izoli, „ je povedala doc. dr. Mira Trebar, vodja projekta. „ Cilj RFID ali kot je imenovan pilot ,od njive do vilice ali od pridelovalca do potrošnikovega krožnika, je sistem sledljivosti v preskrbovalni verigi z namenom zagotavljanja informacij o hrani, v našem primeru gre za piranskega brancina Fonda. Govorimo o sledljivosti živil od pridelovalca naprej, kar je tudi v Sloveniji vse bolj pomembna strategija pri zagotavljanju oskrbe s hrano. Z uporabo RFID in standardov sledljivosti bo zagotovljeno pridobivanje, shranjevanje in dostop do podatkov, ki so na voljo vsem sodelujočim partnerjem, predvsem majhnim in srednje velikim podjetjem, ki so vključena v preskrbovalno verigo.“ je ob zagonu in predstavitvi programske rešitve, še povedala dr. Trebarjeva.

Andrej Grah, ki od vsega začetka sodeluje pri projektu, je s sodelavcem Miroslavom Savičem nazorno prikazal, kako sistem pravzaprav deluje in je moč,  dobesedno z enim klikom na novejši mobilni telefon, priti do podatkov, ki jih s pomočjo QR kode, ki bo slej ko prej nadomestila črtno kodo, ponudi program. Slika kode namreč prikliče spletno stran, na kateri so kupcu ponujeni podatki o živilu, tokrat o piranskem brancinu, ki ga je kupil. Od izlova ribe, procesa priprave, transporta in hrambe ter temperaturnega režima, ki je na vse poti sledljiv, zabeleži pa ga mikročip, katerega je izdelalo slovensko podjetje IDS. Zdaj, ko se pilotski del zaključuje, bodo potrebne naprave prilagodili redni uporabi, predvidoma še pred koncem leta.

„Seveda sem zadovoljna in ponosna hkrati, da smo bili povabljeni k tako pomembnemu projektu. To je zagotovo del prihodnosti v prehrambeni panogi še sploh,“ je ob predstavitvi dejala Irena Fonda, direktorica družinskega podjetja in glavna sila pri promociji in marketinški podpori hitro rastoče blagovne znamke. „Ker sama prihajam iz akademskega okolja, se zavedam, kako zelo so potrebni in pomembni tovrstni projekti še posebej, če so hitro in uspešno vpeljani v poslovno okolje. Mi  svojo prepoznavno značko, s katero so opremljeni naši brancini in so neke vrste naša garancija kakovosti in sledljivosti,  nadgrajujemo s sodobnim sistemom. Že v sami pripravi sistema smo prišli do zanimivih in za nas koristnih podatkov, do pomembnih  znanj na področju novih tehnologij. Do veliko teh bo zdaj lahko prihajal potrošnik, ki bo vedno bolj osveščen in prehransko izobražen. Ker je naš poslovni slogan Zdravje je stvar dobrega okusa, in ker potrošnik želi jesti zdravo hrano, nas pravzaprav vse skupaj morajo zanimati podatki o poreklu in kakovosti. Vse te informacije, implementirane v naše poslovanje nam ponuja veliko koristnih prednosti in še večji nadzor nad ribami In to me navdušuje „, še pove  Irena Fonda, ki je s svojima sodelavkama, Špelo Marinko in Metko Lotrič ter v sodelovanju nosilcev projekta, ekipo dr. Trebarjeve, snuje podoben predstavitveni dan v enem od velikih nakupovalnih centrov v Ljubljani. Do takrat bodo piranski brancini označeni s QR kodami na prepoznavni dostavni embalaži, za katero so pred časom dobili  nagrado. Ko bodo na voljo pravšnje veliki čipi sledljivosti, seveda za pravšnjo ceno, bo Fondina značka, s katero označujejo svoje ribe, opremljena še s čipom, tako, da bi lahko bila prav vsaka riba v procesu sledljivosti, vse do hladilnika v ribarnici ali prav do potrošnikovega doma.

Vsekakor zanimivo druženje, ki so ga nekateri, predvsem mlajši, sprejeli z veliko navdušenja in zvedavo. Predvsem pa navdušuje, da se je prav slovenski projekt kot prvi v Evropi  zapisal na področju prehranske sledljivosti. Blagovni znamki Fonda piranski brancin, ki je kot prvi gojeni morski ribi, pred kratkim uspel zapis, imenovanje ribe z imenom na jedilni list, na  kulinarično zahtevnem italijanskem trgu, je prvi  tudi na področju sledljivosti od morske njive do kupca. In zato so seveda upravičeno ponosni.

(Besedilo in fotografije Gorazd Šinik)