Da so v Istri, sploh v Portorožu in Piranu, v zadnjih dveh letih najštevilčnejši “gastro” gostje prav nemško govoreči, ni nobenega dvoma. Če pa te izbrana turistično in kulinarično ozaveščena druščina želi kar pri sebi “doma”, je to vsekakor izjemna priložnost, če že ne referenca. Zanesljivo gre za komunikacijko priložnost, predstavitev izdelkov ter pridelovalcev in istrskega okolja s turistično ponudbo.
Tokratno povabilo je prišlo z avstrijske Koroške, iz turističnega Klopinjskega jezera (Klopeinersee). Nedaleč stran, v vasici Škocjan, družina Skias upravlja apartmajski hotel Villa Rose. Dr. Margit Skiar, uspešna komunikologinja in oblikovalka mnenja, je pred časom k sodelovanju povabila dr. Ireno Fonda. Povabilo z odlično idejo, sta bili le začetek za nastanek kulinarično vinsko in oljčne ekipe Istre z nekaj dodanega vpliva Krasa.
Irena Fonda je k sodelovanju pretignila vinarja Mateja Koreniko- Klet Korenika-Moškon iz Kort, tržnika Maurizja Primanija iz Sečoveljskih Solin, oljkarja Gorana Gregoriča – olje Jagger iz Škofij in Gospodarja sonca -Egidija Žiberja iz Parecaga ter pršutarja Sima Komela iz Kobjeglave ter Daria Zidaricha iz hiše sira v Praproti na tržaškem Krasu.
Istrski okusi in z njo strast so potemtakem potrebovali le “obliko”. Za tovrstni izziv je tokrat poskrbel Samo Markun iz gostišča Ribič iz Seče. Pripravil je zanimiv in okusen jedelnik, ki ga je sestavil z obmorskimi tradicionalnimi slanimi zelišči, “našimi” domačimi klapavicami in Fonda piranskim brancinom. Seveda ni šlo brez tradicionalne soli in solnega cveta, avtohtonih Žiberjevih štort, oljčnega olja ter vedno prave malvazije in refoška. Ensotavno ni šlo drugače, kot da je bil družinski hotel povsem zaseden. Gostiteljica Margit Skias z mamo Rosalio, in seveda “istrsko ekipo”, je gosti sosede hotelirje, prijatelji družine ter nekaj ljudi iz koroškega turizma. V glavnem tiste, ki so jim okusi morja blizu. Martig Skias, ki je svojo poslovno idejo poimenovala “Gusto & Passione” je srečanje nadgradila s povabilom v Portorož, kjer bi naj zgodba o povezovanju okusov s strastjo in druženjem podobno mislečih, dobila nadaljevanje.
In za konec še jedilni list Istrskega večera v Villa Rose
(chef Samo Markun)
Duša Piranskega morja v hrustljavi skorji s tartufovim šadojem
Vino – sivi pinot, letnik 2008
Istrski fužiz granciporom
Vino - malvazija 2008
Fonda piranski brancin z morjem in zelišči na beli polenta
Vino- chardonnay 2008
File Fonda piranskega brancina v solnem objemu
Vino-Paderno 2007
Češnjevi štruklji z bezgom
Vino-rumeni muškta 2010
,…. in ker še ni bilo konec, siri Zidarich.
Gorazd Šinik
www.Nominator.si