Napovednik

Festival oranžnih vin v Izoli
Jutri se bo na Manziolijevem trgu v Izoli s svojimi vini predstavilo 59 vinarjev iz šestih držav, ob njih pa še 20 kulinaričnih ponudnikov

Manziolijev trg v Izoli bo v petek, 25. aprila, spet oranžen. Gostil bo tretji Festival oranžnih vin, na katerem se bo s svojimi belimi maceriranimi vini iz sonaravne pridelave predstavilo 59 vinarjev iz šestih držav, ob njih pa še 20 kulinaričnih ponudnikov. Med njimi tudi ribogojnica Fonda s svojim programom.

Fotografija z zadnjega oranžnega festivala na Dunaju. Ob omizju  z Ireno Fonda in Špelo Marinko, sommelier Martin Gruzovin iz vinske kleti Guerila. Slika: Gorazd Šinik- Nominator


Na Manziolijevem trgu in v tamkajšnji Manziolijevi palači bo v petek, 25. aprila, potekal tretji mednarodni Festival oranžnih vin. Gre za eno največjih svetovnih predstavitev belih vin, pridelanih s postopkom spontane podaljšane maceracije. Z več kot 150 vini se bo predstavilo 59 vinarjev iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Avstrije in Srbije, italijanski uvoznik gruzijskih vin pa bo predstavljal pridelek nekaj vinarjev iz pradomovine vina.

»Festival oranžnih vin združuje pridelovalce, ki se obračamo nazaj k zemlji in tradiciji in smo opustili pridelavo s prekomerno uporabo sredstev, ki jih ponujajo multinacionalke. Izolski festival je lepa priložnost, da se enakomisleči vinarji predstavimo ljubiteljem naših vin, da se družimo ter utrdimo naša prijateljstva in zaveze,« je na tiskovni konferenci v Manziolijevi palači, na kateri so predstavili petkov festival, povedal istrski vinar Uroša Rojac, udeleženec obeh dosedanjih prireditev v Izoli in obeh jesenskih ponovitev na Dunaju.

Izolski župan Igor Kolenc je poudaril, da je Izola sicer majhno mesto, a z veliko ponudbe: »Festival oranžnih vin dokazuje, da imamo kaj pokazati in ponuditi in to z zgodbo. S tem festivalom je Izola postala bolj vidna, pomemben pa je tudi zato, ker drugim prirediteljem sporoča, da je s kakovostjo mogoče prodreti.« Astrid Del Ben, predsednica samoupravne italijanske narodne skupnosti v Izoli pa je povedala, da je prireditev promocija za njihovo skupnost in palačo ter nadaljevanje zgodovinske zgodbe o Izoli kot mestu vina.

Bruno Zaro, predstavnik organizacijskega odbora, je dejal, da je zanimanje vinarjev iz številnih držav za sodelovanje na festivalu izjemno, a so prostorske možnosti žal omejene. Župan Igor Kolenc pa je dodal, da je le vprašanje časa, kdaj se bo začela obnova občinskih prostorov na bližnjem Velikem trgu, s katerimi bi mesto pridobilo približno 200 kvadratnih metrov veliko večnamensko dvorano, ki bo morda že prihodnje leto gostila še večji Festival oranžnih vin.

Festival oranžnih vin se bo v petek, 25. aprila, začel ob 14.30 uri s svečano otvoritvijo v cerkvi sv. Marije Alietske. Degustacija na Manziolijevem trgu in v Manziolijevi palači bo potekala med 15. in 21. uro.