Novice

Dan odprtih vrat ribogojnice Fonda
Seča/Secca:-

V soboto, 27. julija 2013 so v delavni »bazi« ribogojnice Fonda v Seči, pripravili  dogodek, ki so ga poimenovali Dan odprtih vrat ribogojnice Fonda.

S tem so končali tretji letošnji investicijski projekt iz programa izvajanja »Lokalne strategije trajnostnega razvoja ribištva«, s podporo nepovratnih sredstev za izvajanje ukrepov 4. Osi. Predstavlili so nov turistično športno izobraževalni program, ki so ga v podjetju oblikovali z izvedbo nakupa kajakov, kanujev in SUP-ov (stand up paddle – stoječe veslanje). Program ponuja »zelene« vodene oglede ribogojnice in školjčišč v Piranskem zalivu ter prosto veslanje za že izkušene uporabnike. Nakup opreme in plovil je bil v višini 85 odstotkov sredstev podprt z nepovratnimi sredstvi EU, Republike Slovenije in Evropskega sklada za ribištvo: - za trajostni razvoj ribištva.

Projket organiziranih obiskov ribogojnice bo odslej ekološko podprt z vodilom. »Veslaj in poberi«, kar pomeni, da naj se vsak veslač, oziroma udeleženec izleta, vrne z veslaškega ogleda vsaj z eno smetjo. 

Veslače in obiskovalce je na prvi vodeni ogled do ribogojnice pospremil tudi sončni čoln Inti. Foto: Gorazd Šinik-Nominator.si


»Veselim se zaključka tudi tega investicijskega projekta, tretjega po vrsti iz naslova nepovratnih sredstev Evropskega sklada za ribištvo. Še bolj pa se veselim predstavitve programa, ki smo ga zastavili najprej ekološko, zatem še športno in turistično ter ne nazadnje,  izobraževalno. Gre za dodatno ponudbo naši osnovni panogi, ribogojstvu in školjkarstvu, se pravi diverzifikaciji panoge, trajnostnem razvoju in ekologiji. Zadali smo si moto, vodilo: Veslaj in poberi, kar naj bi dalo izziv našim bodočim obiskovalcem, da si ob povratku z morja, med veslanjem skušajo pobrati in prinesti kakršnokoli smet. Pločevinko, plastično steklenico kos lesa, karkoli onesnažuje zaliv v katerem plavajo školjčišča in naša ribogojnica. Prepričana sem, da bo s tem našim ekološko športnim programom pridobila tudi turistična ponudba kraja. Še pred koncem projekta smo dobili veliko vzpodbudnih komentarjev, namigov in zanimanja s strani agencij. Tudi iz Avstrije, kar me še posebej navdušuje, saj gre za zelo ekološko osveščeno agencijo. Zdaj je le na nas, da program ustrezno predstavimo in izpeljemo.« je povedala dr. Irena Fonda, direktorica družbe.

Namen podjetja je, da se projekt, investicije in sama ideja predstavi širši splošni in strokovni javnosti. Ob tem so želili vsaj v enem delu odprti vrata obmorske delavne baze, kjer je prostor prvega pretovora rib in školjk, delavno pristanišče ter obnovljeni prostor za skladiščenje plovil: kajakov, kanujev in SUP-ov. Preurejen je tudi del prostora z vstopno rampo, vhodom v morje.

Povabljeni strokovni javnosti in ostalim udeležencem dogodka je dejavnost, investicijo in ribogojsko bazo, predstavila direktorica Irena Fonda. S pravili za varno vedenja na morju, je obiskovalce seznanil predsednik društva slovenskih reševalcev iz vode, Rok Kerin.

Na predstavitvenem dnevu sta sodelovala, vinogradnik in oljkar Matej Korenika iz hiše Korenika&Moškon iz Kort in Valter Sirk iz Višnjevika v Goriških Brdih. Matej je dal na okušanje ekološko pridelan sok, narejen iz grozdja refošk. Ekipa ribogonice Fonda pa jena priložnostni degustaciji predstavila nekaj svojih izdelkov: - dimljen piranski brancin ter ocvrte klapavice iz školjčišč v Seči in »pedoče« kuhane v buzari.

Čeprav je bil dan pregret, saj je sonce sijalo z veliko močjo, je bilo zaznati precej navdušenja in volje za šport. Tako za najmljaše obiskovalce, kot tiste, ki so se spominjali, kako se je včasih veslalo po rekah in morju. Vsi pa so prikimali ekološki pobudi z rekom veslaj in poberi. Tokratna bera najdenega in pobranega med veslanjem, ni bila ravno velika. Nekaj plastenk in polivinilastih vrečk, pločevink in kos lesa. Navdušujoča je bila najdba kape, ki je plavala med školjčišči in je dobesedno nasmejala prisotne.

Irena Fonda se je s svojo ekipo strinjala, da bi glede na številni obisk in izjemno odzivnost, veljalo podoben dan ponoviti.

Torej, povabljeni. Enega od 46 sedežev med 30 čolni, se ob pravem času že da rezervirati.

Veslaj in poberi. 

_________________________________________________________________________
Projekt sta sofinancirali v višini 85 % Evropska unija in Republika Slovenija iz Evropskega sklada za ribištvo: za trajnostni razvoj ribištva.  EU zagotavlja 75 %, Republika Slovenija pa 25% nepovratnih sredstev.
http://europa.eu/
http://www.arhiv.mkgp.gov.si/
http://www.arsktrp.gov.si/

Foto: Gorazd Šinik