Novice

Ekipa mladih kuharjev v Seul z brancinom Fonda

Danes, 5. oktobra se  v Seulu v južni Koreje pričenja svetovno prvenstvo mladih kuharjev. Ekipo sestavljajo: mentor in glavni chef Borut Jakič, Marko Gorela, Mojmir Šiftar, Sebastjan Plavšak, Matic Bergant in Domenik Sirk. Za to priložnost so si pomenljivo nedeli ime “Chefs of Slovenia”  in po dobrega pol leta intenzivnih priprav, danes pričenjajo s tekmovanjem. Na pot so odšli dobro opremljeni s kratkim predstavitvenim filmom, ki so ga z avtorjem Aljažem Ketejem skoraj v celoti posneli v Sečoveljskih solinah. Za slikovni material tekmovalnega jedilnika pa je poskrbel priznani slovenski fotograf Janez Pukšič. Mimogrede – Janez Pukšič, ki od samega začetka sodeluju tudi z blagovno znamko Fonda, se bo ta konec tedna predstavil z novo kulinarično uspešnico na festivalu “Food&Book 2013” – hrana in kultura v “Terme di montecatini“ v Toskani. Gre za izjemno priznani dogodek, katerega se udeležujejo skoraj vsi priznani kuharji ter založniki Evrope.

Prvi krožnik tekmovalnega menija. Fotografija: Janez Pukšič

Tartar svežega in dimljenega  piranskega brancina "Fonda" z limoninim oljčnim oljem"Lisjak" v hrustljavem testu na grahovi kremi z meto,  v vinjaku marinirana kodrasta endivija, grahovi poganjki in Shiso kreša,    emulzija črnega sezama, pena mandarine, tekoči bombon rdeče pomaranče in granatnega jabolka.

 


Sevada so za tovrstni vrhunski nastop potrebne tudi sestavine. Že samega začetka so mladi chefi v svoj jedilnik uvrstili tudi Piranskega brancina Fonda, tako dimljenega kot svežega. Irena Fonda je pred odhodom ekipe povedala: “Navijamo za njih in upam, da jim tako ideja kot izvedba odlično uspe. To bo odlična predstavitev slovenske kulinarične podobe, da ne rečem kar Slovenije. Kulinarika je zelo pomemben del turistične ponudbe. Brez dobre in zanimive gastronomske ponudbe turistična destinacija ni več zanimiva in privlačna. Zato smo ekipo z veseljem podprli. Ti mladi fantje bodo zelo kmalu nosilci novih kulinaričnih zgodb pri nas. Želim jim uspeh.”

Mentor ekipe Borut Jakič je prepričan v uspeh: “Za dober izdelek, ki prepriča kulinarične sladokusce, je treba izbrati pravo sestavino, spojiti različne okuse in imeti izostren čut za estetiko. Predvsem pa je treba imeti veliko znanja in sposobnost prepoznavanja želja ljudi, ki zahajajo v restavracije in se prepuščajo naši kulinarični viziji.«   (vir: Delo, Helena P. Pečauer)

Glavni krožnik:

Dušene ličnice divje svinje v Teranovi omaki na čebulni marmeladi  in pireju sladkega krompirja s slanino, flambirana mlada koruza v mareličnem žganju, krompirjevi svaljki s kostanjem v drobljencu vijoličnega krompirja, narastek romaneska s koriandrom, čips sladkega krompirja, zrak oljčnega olja Istrska Belica "Lisjak"

Sladica:

Čokoladni mousse s tekočo sredico manga na krhkem ajdovem testu s poprom, čokoladni sponge cake , kakavov vafelj, ajdov crumble s poprom, mango omaka z limoninim timijanom, žele manga  z limeto, krema manga, mangov sorbet

Povabljeni še k ogledu;

http://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=J5zjB72KsYU&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DJ5zjB72KsYU%26feature%3Dyoutu.be&app=desktop