Novice

Inti tudi uradno predstavljen in krščen

Pred dobrimi šestimi leti in pol, natančneje oktobra 2006, se je pričela pot blagovni znamki Piranski brancin Fonda. Leto kasneje so se v družinskem podjetju veselili splavitve gospodarskega plovila pomenljivega imena Atlas. Včeraj, ko je sicer nagajal mlaj in z njim plimovanje, je na svojo prvo plovno pot krenil Inti, fotovoltaično hibridno plovilo Greenline 33 - Taxi, katerega so izdelali v ladjedelnici Seaway. Čoln je, kot veleva pomorski običaj, v družbi župana občine Piran Petra Bossmana, na pomolu piranskega mandrača, s steklenico penečega vina kleti KlenArt, “krstila” predsednica vlade Slovenije, Alenka Bratušek.  

 

Na sliki: Na prvo uradno plovbo fotovoltaičnega hibridnega čolna so iz Pirana proti ribogojnici Fonda, odpluli: predsednica vlade Alenka Bratušek, župan Peter Bossman, Irena Fonda, minister za gospodarski razvoj Stanko Stepišnik z nekaj gosti. Foto: Gorazd Šinik


Družinsko podjetje Fonda.si iz Portoroža, nosilec koncesije za ribogojsko polje in školjčišča v Seči, je tako tudi uradno predstavilo fotovoltaično hibridno plovilo Greenline 33 Taxi. S tem so zaključili enega od investicijskih projektov, ki je bil podprt s strani EU, Republike Slovenije in Evropskega sklada za ribištvo: - za trajnostni razvoj ribištva.

»Nekajletne izkušnje na področju predstavitve blagovne znamke ter vse številčnejši obiski naše ribogojnice, so nam pripomogle k odločitvi, da svojo osnovno dejanovnost razširimo. Logično je, da v tako turističnem kraju tudi sami stopimo na pot dejavnosti, kateri obeta rast, ne glede na vse težave in krizo. Fotovoltaični čoln Inti, je plod slovenskega znanje, neke vrste co-brending z uspešno in prepoznavno ladjedelnico Seaway Group in je plovilo prihodnosti. Omogoča povsem ekološko plutje, brez fosilnih goriv, kar bo naš velik prispevek pri skrbi za naravo, predvsem za predel ribolovnega rezervata v Seči, kjer plava naša ribogojska kmetija. Po drugi strani si obetamo še večjo prepoznavnost in odzivnost, sploh pri tujih obiskovalcih, novinarjih in oblikovalcev mnenja v turizmu, katerega del smo s svojo ponudbo prepoznavnega Fonda piranskega brancina. Vsekakor je pred nami še nekaj izzivov ter priložnosti. Predvsem pa se veselimo odlične prepoznavnosti v Avstriji ter dobro prodajno rast na avstrijskem Koroškem,« je povedala dr. Irena Fonda, direktorica družbe.

Na priložnostni tiskovni konferenci, ki so jo pripravili v povsem novi restavraciji “Casa Nostromo”  v Piranu, je strukturo in pomen investicije predstavila mag. Bety Breznik, podsekretarka na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, nosilka 4. Osi za trajnostni razvoj ribištva. Gre namreč za program izvajanja “Lokalne strategije trajnostnega razvoja ribištva” in s tem za nepovratna sredstva, katera so v višini 85 odstotkov zagovotili Evropska skupnost, Republika Slovenija ter Evropski sklad za ribištvo: - za trajnostni razvoj ribištva. EU zagotavlja 75 odstotkov, Republika Slovenija pa 25 odstotkov nepovratnih sredstev.

Japec Jakopin, solastnik družbe Seaway Group z Zgoše pri Begunjah, je bil na začetku precej kritičen do trenutne gospodarske situacije in splošne kondicije. Jakopin meni, da je podjetniški pogum edina prava pot, da je sicer znanja in odličnosti pri nas dovolj, žal pa je potrebno z mikroskopom in povečevalno lupo iskati podjetniške ideje podprte z blagovno znamko, z dovolj znanja, marketinga in temeljitega trženja. “Projekt Greenline Taxi smo imeli že izdelan in praktično na polici. Veseli me, da smo prvega realizirali prav v Sloveniji za blagovno znamko Fonda,” je med drugim povedal dr. Japec Jakopin ter bil prepričan, da je naša prva in skupna naloga dvigniti ugled Slovenije.

Piranski mandrač, obsijan s popoldanskim soncem in prijazno poletno vročino, je tokrat oživel, kot bi si lahko le želeli. Župan Peter Bossman, ki je nedavno prvič uradno obiskal ribogojnico Fonda, je bil navdušen nad ekološkim projektom, idejo samo ter prizadevanji Irene in Leana Fonde za kakovost ribe, prepoznavnost blagovne znamke ter kraja kot takega.

Predsednica vlade Alenka Bratušek  je pred uradnim krstom plovila menila, da so tovrstni podjetniški projekti, sploh ekološko naravnani, del trajnostnega razvoja in diverzifikacije osnovne dejavnosti, dobrodošli in potrebni ter jih je vredno podpreti.

Pravijo, da je del sreče za ladjo tudi to, kako hitro se raztrešči steklenica penečega. Če gre soditi po tem, bo imel Inti odslej obilo poslovne sreče, mirnega morja in veliko veselih in radovednih obiskovalcev. Steklenica KlenArt-a se je v veselje vseh razbila ob prvem zamahu.

Še nekaj fotografij za arhiv, čestitke s trki kozarcev.

Prva plovna pot je šla iz Pirana v ribogojnico Fonda in naprej v kanal Drnice (Canale Grande) mimo Term Lepa Vida v Krajinski park Sečoveljske soline.

Irena Fonda se je ob koncu večerne plovbe z veseljem zahvalila za pozornost in obisk.

In že zelo kmalu se obeta predstavitev novega projekta.

______________________________________________________________________
Projekt sta sofinancirali v višini 85 % Evropska unija in Republika Slovenija iz Evropskega sklada za ribištvo: za trajnostni razvoj ribištva.
http://europa.eu/
http://www.arhiv.mkgp.gov.si/
http://www.arsktrp.gov.si/