Novice

Kul-Del Fonda
Portorož

Z uspešno izvedbo treh kulinaričnih delavnic je družba Fonda Sub zaključila zadnjega izmed petih projektov ribogojnice Fonda, ki so  bili vodeni preko OAS – Obalne akcijske skupine Ribič in Minstrstva za kmetijstvo in okolje.

Cilji projekta z naslovom “Izdelava in ureditev kuhinje za pripravo morskih jedi – dostava gotovih morskih jedi” so diverzifikacija osnovne panoge, utrditev prepoznavnosti blagovne znamke, racionalizacija dela ter ohranitev delovnih mest.

 


Kulinarične delavnice z naslovom “Kul-Del Fonda”, so bile izvedene pod vodstvom kuharja Tomaža Bevčiča, JRE chef restavracije Rizibizi iz Portoroža in dr. Irene Fonda, ki je na delavnicah predstavila ribogojnico Fonda ter osnovne informacije o ribogojstvu ter školjkarstvu, blagovno znamko Fonda in značilnosti sveže ribe ter kako prepoznati kakovost ob nakupu morske hrane.

Tomaž Bevčič je udeležence seznanil s tehniko čiščenja rib, luskanje, rezanje in filiranje ter pripravo pred kuhanjem. Po receptih Tomaža Bevčiča so si udeleženci sami pripravili nekaj jedi iz Piranskega brancina. Od okusno pripravljenega tartarja, ribje juhe, pečenega brancina v škrtocu ali “carta fati” in pečene ribe v testu.

Ob kulinariki je bilo udeležencem posredovano še nekaj osnovnih informacij o vinu. Lokalni sorti malvazija iz kleti Rojac, Slovenska Istra, starih sortah pinela in zelen iz kleti Guerila, Vipavska dolina ter malvazija Valter Sirk iz Goriških Brd.

Spoznali so oljčnego olje dveh proizvajalcev: oljarna Lisjak ter Mateja Korenike iz Kort.

Foto: Gorazd Šinik-Nominator.si.

Investicijo sta sofinancirali v višini 85 % nepovratnih sredstev Evropska unija in Republika Slovenija iz Evropskega sklada za ribištvo: za trajnostni razvoj ribištva, od tega je prispevala Evropska skupnost 75 %, Republika Slovenija 25 % vrednosti.

http://europa.eu/
http

www.arhiv.mkgp.gov.si/
http

www.arsktrp.gov.si/ http://europa.eu/
http