Novice

Morje in mesto skozi objektiv Boruta Furlana

“Zagotovo si brezčasnost zasluži tudi Piran. In k doseganju tega ideal bo brez dvoma pripomogla tudi knjiga Boruta Furlana,” je v uvodnem besedilo razmišljal Tomo Jeseničnik, avtorjev fotografski kolega, pisec prenekaterih reportaž.

 

Vsekakor slovenski knjižni trg ob izidu nove fotografske monografije dobiva odličen vpogled v podvodni svet piranskega akvatorija. Vse do tja, kot sta z avtorjem spremnega besedila Tomom Turkom zapisla v naslov, kjer se morje srečuje z mestom. In še čez rob, saj je Borut Furlan, uveljavljen podvodni fotografski mojster, tokrat upodobil trenutke, svetlobo in kontrast mesta, ki mu radi pravimo turistični biser.

Projekt z delovnim naslovom “Izdaja in tisk knjige podvodni svet Pirana”, se je končal s priložnostno tiskovno konferenco in uradno predstavitvijo monografije. Gre za odlično pripravljen in voden projekt, ki ga finančno podpira Evropska skupnost, Republika Slovenija ter Evropski sklad za ribištvo: za trajnostni razvoj ribištva. Podjetje Fonda.si, oziroma Potapljaštvo Lean Fonda, so za potrebe projekta, ki ga vodi Ministrstvo za kmetijstvo in okolje in Obalna akcijska skupina Ribič, pridobila 85 odstotkov nepovratnih sredstev. 


Uradno predstavitev je bila pred dnevi na Morski biološki postaji Nacionalnega inštituta za biologijo v Piranu. Druženja z avtorji nove fotomonografije se je udeležil tudi župan občine Piran Peter Bossman in podžupanja Meira Hot ter nekaj znanih ljudi iz gospodarsko turističnega življenja Pirana in Portoroža ter številni prijatelji Boruta Furlana in ribogojnice Fonda.

“V čast mi je, da sem danes z vami na predstavitvi fotomonografije z naslovom, ki je zelo slikovit: Piran, kjer se srečata morje in mesto. Naša občina je neločljivo povezana z morjem in tu živimo z morjem. Prav tako pa, kar nam priča recimo uspeh ribogojnice Fonda, tudi od morja. Pričujoča knjiga nas opominja in osvešča o velikem bogastvu, ki ga imamo pred sabo. O stiku dveh svetov. Morja in kopna. In današnji dogodek je toliko bolj pomemben, saj Slovenijo utrjuje na zemljevidu pomorskih držav. Nam, ki tu živimo, je morda to samoumevno, a živeti ob morju so sanje mnogih.Da ne bom predolg, mi dovolite, da čestitam avtorju in vsem, ki ste sodelovali in ste zaslužni, da je fotomonografija ugledala sončne žarke.” je v nagovoru dejal župan Bossman. V zahvalo je župan Bossman dobil eno od prvih, še “vročih” monografij.

 

Borut Furlan se je s podvodno fotografijo začel ukvarjati leta 1979. Sodeloval je na številnih mednarodnih in domačih tekmovanjih podvodne fotografije in bil velikokrat nagrajen. Za knjižni in revijalni tisk objavlja doma in v tujini. Leta 2006 je izdal prvo slovensko fotomonografijo z naslovom Tihi svetovi. Da je do potankosti raziskal Piranski zaliv, so pravzaprav “krivi” Hrvati, saj so leta 2003 prepovedali samostojno potapljanje. Ideja za nastanek fotografske zgodbe je že nekaj časa zorela. Ob izpolnitvi razpisnih pogojev se je ponudila priložnost, da se ideja uresniči. Nekaj čez 200 potopov, okoli 2000 podvodni fotografij in 3000 zunanji slik Pirana, solin in ostale krajine, je Borut Furlan naredil pred osnovnim izborom za knjigo. Iz izbranih 800 fotografij sta z oblikovalko Heleno Marolt – Studio Mars, ki je izbrala tudi naslovnico, prišla do nekaj več kot 300 fotografij, ki so objavljene v tej knjižni novosti na 204 straneh.

Odlično spremno besedilo je spisal dr. Tom Turk, sicer biolog in redni profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Sam je avtor dveh knjig s področja morske biologije, »Življenje v Jadranskem morju« in »Pod gladino Mediterana«, ter avtor besedil v umetniški monografiji akademske slikarke Marije Prelog »Ambasadorji morja«. Tom Turk je član uredniškega odbora slovenske izdaje revije National Geographic, kjer je zadolžen za področje morske biologije in biokemije. Ljubiteljsko se ukvarja s podvodno in naravoslovno fotografijo. “Mi iz notranjosti države morje drugače zaznavamo, kot domačini, ki z njim živite, mi pa ga skozi leto pogrešamo,“ je ob predstavitvi knjige in priložnostni tiskovni konferenci povedal Tom Turk. Odločen, da bo pri projektu sodeloval, če bo lahko napisal besedilo po svoji volji. “To ni neka turistična monografija, s fotografijami in ob njih zapisi kaj oziroma kdo na njih pravzaprav je, pač pa sem želel na literarni in poetični način ubesediti fotografije,“ je Tom Turk razložil zakaj domiselno spremno besedilo.

Borut Furlan je ob izidu svoje druge samostojne monografije dejal,da je pravzaprav zadovoljen z narejenim, da ne bi veliko spreminjal. “Hrvaško morje je morda bolj zanimivo, fotogenično kot naše, a sem tudi v tem majhnem akvatoriju našel zelo veliko zanimivega življenja,” je menil Furlan. Želi pa si posodobiti svoj knjižni prvenec Tihi svetovi. “Seveda, ko bodo časi boljši ali pa se bo našel pogumen založnik,” je razmišljal v prihodnost.  

Fotomonografija “Piran, kjer se srečata mesto in morje”, je med prvimi v projektu skupnega sofinanciranja Slovenije in EU ter Evropskega sklada za ribištvo: za trajnostni razvoj ribištva, ki ga letos namerava izpeljati družba Fonda. “Možnost predstaviti se, svojo dejavnost in kraj v katerem živimo, je vedno dobrodošla in jo je potrebno izkoristiti. Tokratni projekt nam je omogočil, da skupaj in na novo predstavimo podvodno življenje tega okolja. Tukaj, v tem morskem delu živi naša dejavnost, ribogojstvo in školjkarstvo, ki s pomočjo  blagovne znamke Fonda postaja dodana vrednost kraja. S tako izjemnima poznavalcema morja, kot sta Borut in Tom, sicer sta osebna prijatelja, sem z veseljem sodelovala in pripomogla pri projektu,” je ob izidu knjige povedala solastnica in direktorica ribogojnice Fonda in se zahvalila vsem sodelujočim v projektu.

Knjiga je že v prodaji na spletni strani www.fonda.si.