Novice

Okusi Istre na avstrijskem Štajarskem

Zeleni Mediteran, pod tem domiselnim sloganom sosedje na drugi strani meje tržijo turizem in gastro enologijo Hrvaške Istre, se je pred dnevi predstavil v Birkfeldu pri Gradcu. Pobuda in povabilo ter organizacije je nastala v družinskem hotelu z restavracijo Casa romantic La Parenzana, Guida Schwengersbauerja in njegove žene Maruške. Kulinarični dogodek je tokrat združil zanimivo ekipo z obeh “strani” Istre. V znani tradicionalni restavraciji družine Kulmer – restavracija Forellen Kulmer, so se predstavili: vinogradnika in vinarja Franc Arman iz Vižinade ter Moreno Coronica iz Umaga, pršutar Edi Duniš, ki je predstavil še tipično istrsko žganje in marmelado iz Buzeta, oljčno olje družine Smilović, Agro Millo iz Baredinov pri Bujah, Natura Tartufi – Daniele in Marka Puha iz Buzeta ter hotel La Parenzana iz Volpije pri Bujah. Slovenski del Istre je v tako zastavljeni Hrvaški predstavitvi prvič zastopala firma Fonda z blagovno znamko Piranski brancin Fonda.

Slika sodelujočih na predstavitvi v Gourmet restavraciji Kulmer Fish:

Moreno Coronica, Pamela Smilović Stokovac z možem Zoranom, Franc Arman, Špela Marinko – vodja prodaje v ribogojnici Fonda, Guida Schwengerbaur z gostiteljico gospo Kulmer in njeno vnukinjo, Marko in Daniela Puh, urednica založbe Oskar Verlag Alexandra Gorsche, kuhar Mauro Bernobić ter Heimo Jesenko iz Oskar’s Job Magazine-a. 


Istrstke dobrote, pridelki in proizvodi, so v družinsko gostišče, večkrat nagrajeno z znano avstrijsko “haubo” Gault Millau, vabile dva popoldneva in večera. In čeprav je ribja “gourmet” restavracija Kulmer kar 70 kilometrov iz Gradca, v oddaljenem zaselku Haslau pri Birkfeldu, je bil obisk kulinaričnih poznavalcev in prijateljev Istre naravnost izjemen. Proizvajalci so svoje dobrote pod naslovom “Istra Gourmet,” ponudili v okušanje številnim obiskovalcem in medijem. V celovit kulinarični dogodek pa jih je povezoval kuhar Mauro Bernobić iz ribje restavracije Madalu iz Vabrige.

Tokratni tretji kulinarični dogodek Istre na avstrijskem Štajarskem, v organizaciji Guida Schwengersbauerja, je bil prvi s slovenskim zastopstvom. Slovensko Istro je zastopala  blagovna znamka Fonda- ribogojnica Fonda, ki v zadnjem letu postaja prepoznavna  tudi v Avstriji. Na degustaciji so predstavili svežega Piranskega brancina, rezanega na “carpaccio” in “sashimi” s solnim cvetom in oljčnim oljem ter namazom iz dimljenega brancina. Na uradni večerji pa so gostje ob ostalih istrskih dobrotah okušali še na žaru pečenega Piranskega brancina Fonda. 

Vsekakor gre pozdraviti in podpreti tovrstno čezmejno sodelovanje turistične ter gastro-enološke Istre. Naj bo podobno sodelovanje v bodoče tudi zgled za slovenski del Istre.