Novice

Piranski brancin, riba s poreklom, ima svoj film
Seča/Secca-

Na prvi letošnji jesenski dan je družba Fonda iz Portoroža, upravljalec koncesije ribogojskega in školjkarskega polja v Seči, oziroma v Sečoveljskem zalivu, uradno predstavila svoj filmski prvenec.

S premiero filma se tako zaključuje letošnji četrti investicijski projekt, ki je podprt z nepovratnimi sredstvi za izvajanje ukrepov 4. Osi iz naslova Evropskega sklada za ribištvo: - za trajostni razvoj ribištva, katerega upravlja Obalna akcijska skupina Ribič in je del programa za izvajanje Lokalne strategije trajnostnega razvoja ribištva. 

 

 

 

Slika: Na premieri filma Piranski brancin Fonda, riba s poreklom: direktorica družbe dr. Irena Fonda, idejna vodja filmskega projekta z režiserjem in snemalcem filma Cirilom Mlinarjem - Cicom. Blagovna znamka Fonda odslej še s filmom. Foto: Gorazd Šinik - Nominator.si


Prav zasledovanje trajnostnega razvoja in diverzifikacije osnovne panoge, je ob skrbi za kakovost blagovne znamke in osnovnega produkta, Piranskega brancina Fonda, že nekaj časa njihova podjetniška usmeritev. Odločili so se namreč, da si za podporo svoje komunikacije in temeljito predstavitev dejavnosti z blagovno znamko, izdelajo film. Film, ki bo kot sodobno marketinško orodje lahko nagovarjal prek socialnih omrežij, na predstavitvah ter bil v pomoč pri stikih s poslovnimi partnerji, novinarji in oblikovalci mnenja s področja kulinarike in turizma.

»Film je zagotovo zanimiv promocijski izdelek, sredstvo sodobne komunicije. Izdelali smo tri različne dolžine filma s podobno osnovno vsebino. Seveda ne govori samo o nas in naši ribogojnici. Pokazali smo okolje v katerem živimo in delujemo, predstavili sebe in naše zveste partnerje. Mislim, da je film odlična  predstavitev naše poslovne usmeritve in kakovosti znamke, s katero predstavljamo tako sebe, svoje standarde, kot turistično destinacijo v Slovenski Istri.  Režiserju in snemalcu Cirilu Mlinarju-Cicu je uspelo prikazati čudovito sobivanje z naravo v ribolovnem rezervatu, tako iz zraka, z morja in pod morsko gladino. Nastala je lepa pripoved, zgodba, katere se zelo veselim. Seveda je naš cilj in želja, da film vidi čim več strokovne in laične javnosti. « je povedala dr. Irena Fonda, direktorica družbe.

Na uradni premieri filma, ki je bila v multimedijskem centru v Krajinskem parku Sečoveljske soline, se je zahvalila avtorju, sodelavcem in partnerjem, ter dodala:« Seveda gre zahvala Obalni akcijski skupini in upraviteljici Tini Cerkvenik za odlično sodelovanje in podporo. Film je posvečen očetu Ugu Fondi, soustanovitelju ribogojnice. Projekt ni samo dokumentarne narave, je tudi promocija in je kljub temu vse res, kar je v njem prikazanega.«

Ideja za film je v podjetju zorela kar nekaj let. Ko so bila lansko leto na voljo  nepovratna sredstva iz naslova Evropske unije, Republike Slovenije in Evropskega sklada za razvoj ribištva, so Fondovi k sodelovanju povabili snemalca in režiserja Cirila Mlinarja-Cica iz produkcijeske hiše CicFilm.

Osnovno ideja za scenarij in besedilo sta pripravila Irena Fonda in Gorazd Šinik. V začetku je projekt nakazoval okoli 14 zunanjih in deset podvodnih snemalnih dni. Zanimivost snemalnega materijala, privlačnost letnih časov in vremenski pogoji, so botrovali, da se je filmski projekt  razširil na 11 mesecev in kar 79 snemalnih dni. Od tega je bilo le 12 skrbno izbranih dni za podvodno snemanje.

»Marsikaj je bilo potrebno posneti tudi v slabših razmerah, če se je v ribogojnici izvajalo za film zanimivo delo. Nekaj dni sem preživel kar v ribogojnici na ploščadi, kjer so razmere za nočno potapljanje idealne. Oblečeš se na toplem, greš v morje in nazaj v toplo plavajočo hišičo. Projekt je bil zelo zanimiv, precej dolg in na čase naporen. Ribe so nepredvidljive, težko jih je snemati, a v tem primeru se je bilo najtežje prilagoditi družini Fonda in njihovim sodelavcem, saj so stalno zaposleni in na različnih koncih. Prepričan sem, da nam je uspela zanimiva dokumentarna filmska zgodba.« je na premieri strnil misli režiser filma Ciril Mlinar-Cic, priznani slovenski podvodni fotograf in snemalec. Vzporedno s snemanjem so nastajali še zanimivi zapisi, nekakšen »Cicev« snemalni dnevnik, ki bo prav tako na kmalu ogled na avtorjevi spletni strani www.cicfilm.com.

Izvrstno filmsko spremno besedilo je napisal znani slovenski publicist in pisatelj Mate Dolenc, izkušen in strasten podvodni ribič. O Piranskem brancinu je prvič pisal v zbirki pripovedi za mladino, Maščevanje male ostrige. Izsek iz besedila Mate Dolenca:

“Družina Fonda je sprejela odločitev, da bo vzgojila najboljše gojene ribe na svetu. Da jih bo ponudila ljubiteljem rib na najmodernejši način, da nam bo s Piranskim brancinom nudila vrhunski gurmanski užitek in zdravje. Da bo Piranski brancin na krožniku teko lep kot je v morju, da bo v ustih tako dober, da bomo predli od zadovoljstva,….. Riba, olje, vino, sveto trojstvo v gurmanstvu.”

 

Filmska glasba je delo skadatelja in fotografa Lade Jakše. Glasba prijetno pospremi vse elemente filmske pripovedi. Od privlačnih podvodnih tihožitij, pogledov iz zraka ter ostalih dokumentarnih posnetkih.

Film »Piranski brancin Fonda-riba s poreklom«, je pripravljen v treh različnih časovnih verzijah: - osnovni je dolg 34 minut in 21 sekund,  srednji, 5 minut in 53 sekund in se ga že vidi:http://www.fonda.si/sl/galerija/film1, ter krajši, ki ima minuto in 44 sekund. Vse tri filmske izvedbe so za enkrat prevedene v angleški jezik.

Ponedeljkove premiere so se udeležili številni prijatelji družine in ustvarjalcev filma ter nekaj partnerjev, oljakrjev in vinarjev. Družabni del dogodka s pokušino klapavic, dimljenega in svežega Piranskega brancina ter  vina in olja, so pripravili v »solinarski« restavraciji Fioret, katero vodi Edi Maršič iz Casa del Sal.

Tako je »riba s poreklom« na prvi jesenski dan dobila priznanje več. Filmski dokumentarni zapis, ki bo zagotovo pripomogel k še boljši promociji blagovne znamke in turistične ter kulinarične destinacije.