Novice

Zaključek in predstavitev projektov OAS Ribič
Izola

Pod letošnje naporno investicijsko leto projektov, ki smo jih izpeljali preko OAS Ribič (Obalna akcijska skupina), smo potegnili črto.

 

Irena Fonda je Borutu Pahorju, predsedniku Republke Slovenije, predstavila vseh pet letos končanih investicijskih projektov. Vsekakor je bilo najbolj zannimivo fotovoltaično hibridno plovilo Inti by Fonda, Greenline 33-Taxi. Ob tem se je predsednik Pahor spomnil uradne predstavitve blagovne znamke Piranski brancin Fonda, ki se ga je pred sedmimi leti tudi sam udeležil. 

Foto: Gorazd Šinik-Nominator.si


V Izoli, na severnem pomolu, se je s svojimi zaključenimi projekti prdstavilo vseh 12 sodelujočih v projektih, ki jih je izvajala OAS Ribič prek Lokalne razvojne strategije za črpanje sredstev ESR iz 4. Osi Operativnega programa za razvoj ribištva v Republiki Sloveniji.

OAS Ribič je konzorcij 46 članov med katerimi so ustanovitelji predstavniki javnega sektorja, predstavniki zasebnega ribiškega ter ne-ribiškega sektorja. Skupina je bila za potrebe obalnih lokalnih skupnosti ustanovljena v začetku leta 2012 z namenom vzpostaviti učinkovito javno-zasebno partnerstvo.

Del skupine je tudi družba Fonda.si.

Projekte, ki so jih pri Fondi skozi leto uspešno zaključevali,  so vam že predstavili. Tokratni dan je bil namenjen vsem sodelujočim v projektih ter širši lokalni javnosti.

Častni gost dogodka je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Po uradnem nagovoru in ogledu predstavljenih projektov si je predsednik Pahor v spremstvu Snežane Levstik, svetovalke za ribištvo na kmetijsko gozdarskem zavodu v Novi Gorici, ogledal tudi predstavitev podjetja Fonda. Letos končanih pet projektov s področja trajnostnega razvoja ribištva ter diverzifikaciji osnovne panoge, je predstavila dr. Irena Fonda, direktorica in solastnica podjetja. Borut Pahor se je ob tem spomnil, da je bil pred “časom” na zanimivi predstavitvi blagovne znamke Piranski brancin Fonda. Irena Fonda ga je z nasmehom spomnila, da je minilo že nekaj let, da je bilo to pred natanko sedmimi leti v Ljubljani, v gostišču As, kjer se je uradno začela poslovna in marketinška pot Fonda. Predsednik Pahor je Ireni Fonda namenil nekaj vzpodbudnih želja ter z veseljem sprejel uradno službeno povabilo na ogled ribogojnice Fonda.

Bety Breznik, koordinatorka 4. razvojne osi pri ministrstvu za kmetijstvo in okolje ter Tina Cerkvenik, upravljalka OAS Ribič, sta predsedniku Borutu Pahorju ob koncu obiska izročili knjigo “Piran, kjer se sreča morje in mesto”, ki jo je kot prvi zaključeni projekt podjetja Fonda izdalo ob začetku leta. Fotomonografija podvodnega fotografa Boruta Furlana in Toma Turka, pisca besedila, je odlično knjižno darilo.

Dan po močni polni luni, ki je minil v skoraj pomladno sončnem vremenu, je bil imeniten predsavitveni dogodek ribištva, ribogojstva, novih programov in podjetniških idej v Slovenski Istri.