Projekti

Kulinarične delavnice Fonda
Portorož-Portorose

Z uspešno izvedbo treh kulinaričnih delavnic družba Fonda Sub končuje projekt z naslovom: “Izdelava in ureditev kuhinje za pripravo morskih jedi – dostava gotovih morskih jedi.”

Projekt, ki je bil voden prek OAS – Obalne akcijske skupine Ribič, ima cilj: diverzifikacija osnovne panoge, utrditi prepoznavnost blagovne znamke, racionalizacija dela ter ohranitev delovnih mest. Projekt ima vpliv na povečane razumevanja in atraktivnosti dejavnosti ribogojstva ter spoznavanje kulinaričnih običajev in načinov življenja tega območja. Družba je prenovila del poslovnega prostora in se opremila s potrebno kuhinjsko opremo in multifunkicijsko napravo. Z izvedbo projekta se družbi omogoči, da v prihodnosti razvije nove produkte.

Fotografija: Udeleženci prve delavnice "Kul-Del Fonda", so pod vodstvom JRE chefa Tomaža Bevčiča spoznavali skrivnosti priprave, čiščenja in rezanja ribe ter si za konec skuhali ali spekli svojega Piranskega brancina. Navdušeni. Delavnica je vsekakor uspela. Foto: Gorazd Šinik-Nominator.si.


Kulinarične delavnice z naslovom “Kul-Del Fonda”, so bile izvedene pod vodstvom kuharja Tomaža Bevčiča, JRE chef restavracije Rizibizi iz Portoroža.

Povabilo in obvestilo o delavnici, je bilo posredovana prek spletne strani vlagatelja, družbe Fonda Sub, ter na socialnih omrežjih FB in TW.

Udeleženci delavnice so bili razdelejeni v tri skupine.

Na delavnicah je dr. Irena Fonda predstavila podjetje ter osnovne informacije o ribogojstvu ter školjkarstvu, blagovno znamko in značilnosti sveže ribe ter kako prepoznati kakovost ob nakupu morske hrane.

Tomaž Bevčič je udeležence seznanil s tehniko čiščenja rib, luskanje, rezanje in filiranje ter pripravo pred kuhanjem. Po receptih Tomaža Bevčiča so si udeleženci sami pripravili nekaj jedi. Od okusno pripravljenega tartarja, ribje juhe, pečenega brancina v škrtocu ali “carta fati” in pečene ribe v testu.

Ob kulinariki je bilo udeležencem posredovano še nekaj osnovnih informacij o vinu. Lokalni sorti malvazija iz kleti Rojac, Slovenska Istra, starih sortah pinela in zelen iz kleti Guerila, Vipavska dolina ter malvazija Valter Sirk iz Goriških Brd.

Spoznali so še dve sorti oljčnega olja: oljarna Lisjak ter Mateja Korenike iz Kort.

Udeleženci so bili tudi lepo opravljeni. Del projekta je izdelava vezenih predpasnikov, kuhinjskih rokavic ter krp.

V projektu sta ribogojstvo in »ribja« kulinarika predstavljena z vidika trajnosti in tradicije, vendar tudi z uporabo razpoložljive moderne tehnologije.

Projekt nima bistvenega vpliva na porabo energije.

Osnovni namen projekta je približati dejavnost ribogojstva lokalnemu prebivalstvu in obiskovalcem območja OAS ter jim predstaviti pomen varovanja, ohranjanja in primerno rabo naravnih vrednot območja. Povezovanje ribogojstva s kulinariko predstavlja enega izmed pomembnih dejavnikov kulturne dediščine Slovenske Istre.

Investicija je v okviru projekta “Izdelava in ureditev kuhinje za pripravo morskih jedi- dostava gotovih jedi.” Projekt sta v višini 85 % nepovratnih sredstev sofinancirali Evropska unija in Republika Slovenija iz Evropskega sklada za ribištvo: za trajnostni razvoj ribištva.

Evropska skupnost je prispevala 75 %, Republika Slovenija 25 % vrednosti investicije v obliki nepovratnih sredstev.

 

http://europa.eu/
http

www.arhiv.mkgp.gov.si/
http

www.arsktrp.gov.si/ http://europa.eu/
http