Izjave strokovnjakov

Prof. dr. Dražigost Pokorn
Piranski brancini v zdravi prehrani Slovenci v povprečju zaužijemo manj mesa kot v večini držav EU, ribjega pa pojemo celo štirikrat do petkrat manj kot, denimo, Italijani in Francozi. Glede na priporočila zdrave prehrane povprečni dnevni slovenski jedilnik vsebuje dovolj rdečega in /ali perutninskega mesa, tedenski pa premalo ribjega mesa. Tedenski jedilnik mora vsebovati vsaj 4 do 5 enot ribjega mesa (okoli 16 do 20 dag rib), ki vsebuje dovolj visoko vrednih maščobnih kislin, pomembnih v zdravi prehrani. Le-te so pomembne za varovanje srca in ožilja, za preprečevanje nekaterih oblik raka ali za večanje odpornosti organizma. Več kot 20 dag prosto živečih (morskih) rib pa že lahko vsebuje preveč zdravju škodljivih snovi, še posebno za otroke, nosečnice in bolnike. Prav vsebnost škodljivih snovi pa je lahko tudi pogost vzrok, da nekateri odklanjajo morske ribe, čeprav so zelo koristne za naše zdravje. Ribe, gojene v čisti vodi, kot so denimo piranski brancini, ki so hranjeni samo s kakovostno hrano brez škodljivih primesi, pa v primerjavi s prosto živečimi ribami ne vsebujejo (ali le v sledovih) pesticidov, dodatkov, toksičnih kovin (živo srebro, selen, krom in druge), nitratov, dioksinov, furanov, sulfonamidov, PCB-jev, 3-MCPD-jev, akrilamida ali drugih. Poleg tega gojeni brancini v primerjavi z ostalimi brancini vsebujejo celo do šestkrat več maščob, še posebno tistih, ki so ugodne za naše zdravje, in so tudi gastronomska posebnost.
Matej Gregorič, univ. dipl. inž, strokovnjak za prehrano
Morske ribe v prehrani Morske ribe so zelo zdrava in lahko prebavljiva hrana, zato naj bodo na jedilniku pogosto, tudi namesto drugih vrst mesa. Slovenci zaužijemo premalo rib, saj vsaj enkrat na teden uživa ribe in morske sadeže manj kot tretjina odraslih Slovencev. Zaradi ugodnega učinka na zdravje, zlasti zaradi njihove ugodne sestave, je priporočljivo uživanje rib dvakrat na teden. Hranilna sestava in energijska vrednost ribjega mesa se glede na vrsto rib precej razlikuje, je pa za vse značilna izredno ugodna sestava maščob, bogata z omega-3 nenasičenimi maščobnimi kislinami, maščobotopnima vitaminoma A in D ter nizka vsebnost holesterola. Poleg tega so morske ribe eden najbolj bogatih virov joda v prehrani. Ribe so tudi zelo dober vir visoko vrednih beljakovin, vsebujejo pa tudi veliko železa, kalija in niacina. Majhne ribice, ki jih lahko uživamo s kostmi vred, so tudi bogat vir kalcija. Ribje meso ima v povprečju manj maščob in veznega tkiva ter rahlejšo celično strukturo v primerjavi z drugimi vrstami mesa, zato je tudi lažje in hitreje prebavljivo. Če nadomestimo rdeče meso z morskimi ribami, lahko vplivamo zlasti na ugodnejše razmerje maščob, ki jih zaužijemo. Najbolje jih pripravimo pečene na žaru, v pečici ali dušene v lastnem soku.