Blitva s krompirjem

Sestavine

Blitva
krompir
sol
olivno olje
česen

Navodila
Blitvo skuhamo v vreli slani vodi tako, da ohrani zeleno barvo. Krompir zrežemo na kocke in ga kuhamo posebej. Lahko ju skuhamo skupaj, vendar v tem primeru kuhamo najprej približno 10 minut krompir in nato zadnjih 7 – 10 minut dodamo še blitvo. Posebej na olivnem olju rahlo prepražimo malo sesekljanega česna. Ko sta blitva in krompir skuhana, ju odcedimo. Nato ju po okusu osolimo, popramo ter vse skupaj prelijemo s popečenim česnom.
Deli s prijatelji:

Polenta s parmezanom

Sestavine

polenta
sol
parmezan

 

Navodila
Polenta je zaradi svoje nenavadnosti lahko velika specialiteta, vse je odvisno od le dodatkov in načina serviranja. Skrivnost kuhanja polente je v nenehnem mešanju. V posodo (po možnosti bakreno) nalijemo vodo in jo po okusu osolimo (dodamo žličko soli). Ko voda zavre, dodamo polento in z leseno žlico mešamo približno 45 minut. Par minut pred koncem kuhanja dodamo 2-3 zvrhane žlice dobrega parmezana in polento še malo mešamo. Ko je kuhana, jo zlijemo na leseno desko (lahko tudi v skledo, model za puding ali krožnik) in počakamo, da se nekoliko ohladi in strdi. Nato jo narežemo na kose in jo serviramo skupaj z ribo. Nekoliko manj pa vseeno zelo dobra in veliko hitrejša za pripravo je »instant« polenta. Za pripravo potrebujemo le par minut kuhanja in mešanja. Vendar pozor, stari Italijani pravijo, da počasno mešanje polente in opazovanje njenega brbotanja med kuhanjem človeka zelo pomirja.
Deli s prijatelji:

Priprava polentinih kruhkov

Navodila
Kuhano in ohlajeno polento narežemo na tanke rezine, na katere lahko položimo praktično vse, kar nam srce poželi, na primer: na rezine narezan paradižnik, mocarelo, na žaru pečene bučke ali jajčevce, rezino rdeče čebule, olive. Tako pripravljene rezine malo pokapamo z oljčnim oljem, jih po okusu posolimo, popopramo in jih serviramo na posteljici iz rukole.
Deli s prijatelji:

"Tržaška omaka"

Sestavine

petršilj
česen
olivno olje

Navodila
Operemo in sesekljamo peteršilj. Čim bolj na drobno sesekljamo česen. Oboje damo v servirno posodo in prelijemo z dobrim olivnim oljem. Tržaške omake nikoli ne prelivamo čez ribo, ponudimo jo ločeno.
Deli s prijatelji: