Ribogojnica Fonda

Ribogojnica Fonda leži v Piranskem zalivu na najbolj južni točki slovenskega morja - 45 stopinj 29’12” severno in 13 stopinj 34’50” vzhodno. Na jugovzhodu je obala Savudrijskega rta, na jugu in vzhodu pa je obala sečoveljskih solin. Za ta del našega morja je značilna čista, globoka voda in močan morski tok. Zato je povsem razumljivo, da je tu edino področje našega morja, kjer je tudi prostoživečih rib res v izobilju.

Odločili smo se, da bomo vzredili najboljše gojene ribe na svetu.

Začeli smo pri skrbni izbiri porekla vrhunskih ribjih mladic. Vzgajamo jih v prosto lebdečih mrežastih kletkah sredi ribolovnega rezervata. Redno izmenjavanje sveže morske vode, nenehno gibanje, značilno lokalno podnebje ter nižja slanost morja v tem delu Piranskega zaliva blagodejno vplivajo na kakovost in čvrstost ribjega mesa. Ribe krmimo ročno samo z najkakovostnejšo (in najdražjo) hrano na tržišču, ki je nastala izključno iz morskih živali in rastlin. Vse našteto omogoča, da je PIRANSKI BRANCIN vrhunska riba - v skladu z našimi željami in pričakovanji.

Ob naši ribogojnici so odlične naravne razmere tudi za gojenje školjk, ki jih v tem delu Piranskega zaliva gojijo že 30 let. Nasadi naših školjk klapavic so na vrveh, ki z nosilnih boj prosto lebdijo v morju.

Lega ribogojnice v Piranskem zalivu omogoča, da ribe in školjke naravnost iz morja do katerega koli konca Slovenije prispejo v nekaj urah.


Ribogojnica je središče novega življenja.

Ribogojnica je postala zatočišče za množico rib in drugih morskih organizmov. Našteli smo preko trideset vrst rib, ki se zadržujejo na območju ribogojnice, pri tem pa se hranijo s hrano, ki pade izven ribogojnih kletk. Medtem ko se majhne ribice skrivajo pred plenilci med nasadi školjk in mrežami, se večje ribe tu prehranjujejo in drstijo. Na sidrišča vrvi, s katerimi so na dno pritrjene kletke, in na ostale dele ribogojnice pa se primejo številne druge živali, od plaščarjev do raznih mnogoščetincev.

Ribogojnica Fonda torej v našem morju opravlja podobno vlogo, kot jo imajo drugod umetni podvodni grebeni ali razbitine potopljenih ladij, ki zelo hitro postanejo središče novega življenja. Količina rib in pestrost morskega življa tu krepko presega tisto, kar je sicer moč najti v tem delu Jadranskega morja.