Novice

Tudi letošnjo pomlad smo že precej na široko odprli vrata naše ribogojnice. Na obisk in ogled ribogojnice je prišlo že nekaj novinarskih ekip, umetniška družina iz Kitajske,  par naših prijateljev blagovne znamke ter nekaj turistov, ki so letošnje praznike preživljali v Portorožu in Piranu ter na sosednji strani Istre.

Med obiskom ekipe Fox Live TV Argentina. Znani voditeljici Nardi Lepes Miranda, katere družinski predniki so iz Dubrovnika, je Irena Fonda predstavila ribogojnico, način dela in povsem svežega Piranskega brancina Fonda. Navdušenje ekipe nad doživetim je bilo veliko. Fotografija: Gorazd Šinik - Nominator 

Izola

Pod letošnje naporno investicijsko leto projektov, ki smo jih izpeljali preko OAS Ribič (Obalna akcijska skupina), smo potegnili črto.

 

Irena Fonda je Borutu Pahorju, predsedniku Republke Slovenije, predstavila vseh pet letos končanih investicijskih projektov. Vsekakor je bilo najbolj zannimivo fotovoltaično hibridno plovilo Inti by Fonda, Greenline 33-Taxi. Ob tem se je predsednik Pahor spomnil uradne predstavitve blagovne znamke Piranski brancin Fonda, ki se ga je pred sedmimi leti tudi sam udeležil. 

Foto: Gorazd Šinik-Nominator.si

Danes, 5. oktobra se  v Seulu v južni Koreje pričenja svetovno prvenstvo mladih kuharjev. Ekipo sestavljajo: mentor in glavni chef Borut Jakič, Marko Gorela, Mojmir Šiftar, Sebastjan Plavšak, Matic Bergant in Domenik Sirk. Za to priložnost so si pomenljivo nedeli ime “Chefs of Slovenia”  in po dobrega pol leta intenzivnih priprav, danes pričenjajo s tekmovanjem. Na pot so odšli dobro opremljeni s kratkim predstavitvenim filmom, ki so ga z avtorjem Aljažem Ketejem skoraj v celoti posneli v Sečoveljskih solinah. Za slikovni material tekmovalnega jedilnika pa je poskrbel priznani slovenski fotograf Janez Pukšič. Mimogrede – Janez Pukšič, ki od samega začetka sodeluju tudi z blagovno znamko Fonda, se bo ta konec tedna predstavil z novo kulinarično uspešnico na festivalu “Food&Book 2013” – hrana in kultura v “Terme di montecatini“ v Toskani. Gre za izjemno priznani dogodek, katerega se udeležujejo skoraj vsi priznani kuharji ter založniki Evrope.

Prvi krožnik tekmovalnega menija. Fotografija: Janez Pukšič

Tartar svežega in dimljenega  piranskega brancina "Fonda" z limoninim oljčnim oljem"Lisjak" v hrustljavem testu na grahovi kremi z meto,  v vinjaku marinirana kodrasta endivija, grahovi poganjki in Shiso kreša,    emulzija črnega sezama, pena mandarine, tekoči bombon rdeče pomaranče in granatnega jabolka.

 

Portorož

Z uspešno izvedbo treh kulinaričnih delavnic je družba Fonda Sub zaključila zadnjega izmed petih projektov ribogojnice Fonda, ki so  bili vodeni preko OAS – Obalne akcijske skupine Ribič in Minstrstva za kmetijstvo in okolje.

Cilji projekta z naslovom “Izdelava in ureditev kuhinje za pripravo morskih jedi – dostava gotovih morskih jedi” so diverzifikacija osnovne panoge, utrditev prepoznavnosti blagovne znamke, racionalizacija dela ter ohranitev delovnih mest.

 

Zeleni Mediteran, pod tem domiselnim sloganom sosedje na drugi strani meje tržijo turizem in gastro enologijo Hrvaške Istre, se je pred dnevi predstavil v Birkfeldu pri Gradcu. Pobuda in povabilo ter organizacije je nastala v družinskem hotelu z restavracijo Casa romantic La Parenzana, Guida Schwengersbauerja in njegove žene Maruške. Kulinarični dogodek je tokrat združil zanimivo ekipo z obeh “strani” Istre. V znani tradicionalni restavraciji družine Kulmer – restavracija Forellen Kulmer, so se predstavili: vinogradnika in vinarja Franc Arman iz Vižinade ter Moreno Coronica iz Umaga, pršutar Edi Duniš, ki je predstavil še tipično istrsko žganje in marmelado iz Buzeta, oljčno olje družine Smilović, Agro Millo iz Baredinov pri Bujah, Natura Tartufi – Daniele in Marka Puha iz Buzeta ter hotel La Parenzana iz Volpije pri Bujah. Slovenski del Istre je v tako zastavljeni Hrvaški predstavitvi prvič zastopala firma Fonda z blagovno znamko Piranski brancin Fonda.

Slika sodelujočih na predstavitvi v Gourmet restavraciji Kulmer Fish:

Moreno Coronica, Pamela Smilović Stokovac z možem Zoranom, Franc Arman, Špela Marinko – vodja prodaje v ribogojnici Fonda, Guida Schwengerbaur z gostiteljico gospo Kulmer in njeno vnukinjo, Marko in Daniela Puh, urednica založbe Oskar Verlag Alexandra Gorsche, kuhar Mauro Bernobić ter Heimo Jesenko iz Oskar’s Job Magazine-a. 

Seča/Secca-

Na prvi letošnji jesenski dan je družba Fonda iz Portoroža, upravljalec koncesije ribogojskega in školjkarskega polja v Seči, oziroma v Sečoveljskem zalivu, uradno predstavila svoj filmski prvenec.

S premiero filma se tako zaključuje letošnji četrti investicijski projekt, ki je podprt z nepovratnimi sredstvi za izvajanje ukrepov 4. Osi iz naslova Evropskega sklada za ribištvo: - za trajostni razvoj ribištva, katerega upravlja Obalna akcijska skupina Ribič in je del programa za izvajanje Lokalne strategije trajnostnega razvoja ribištva. 

 

 

 

Slika: Na premieri filma Piranski brancin Fonda, riba s poreklom: direktorica družbe dr. Irena Fonda, idejna vodja filmskega projekta z režiserjem in snemalcem filma Cirilom Mlinarjem - Cicom. Blagovna znamka Fonda odslej še s filmom. Foto: Gorazd Šinik - Nominator.si

Ameriški senator v Ribogojnici Fonda

Ribogojnico Fonda je obiskala delegacija, ki jo je vodil ameriški senator Iowe g. Thomas Richard »Tom« Harkin. V spremstvu župana, g. Petra Bossmana in drugih gostov je gospod senator spoznal kako živi piranski brancin in zakaj je tako dober. V gostlni Fioret na solinah so jim ga nato tudi pripravili.

Elektronsko sporočilo, ki nam ga je gospod senarot poslal po obisku:

"Thank you so much for taking me, my wife and extended family to see the Fonda fish farms. Your knowledge of this business, and the clarity of your presentation of the processes involved, was very informative and enlightening. We need more environmentally sustainable fish farms globally-like yours! I commend you and your family for your vision and leadership in this field. Senator Tom Harkin"

V soboto 3. In nedeljo 4. avgusta 2013, sta družina Jernej, bolj znana pod imenom Mochoritsch ter Slovenska gospodarska zveza iz Celovca (SGZ), vabila na kulinarični vikend v Rikarjo vas. 
Sodelovali so znani piranski gostinci, ki so sestavili zelo mamljiv jedilnik, ki je bil prav gotovo v slast vsem obiskovalcem. Med njimi, Irena Fonda s svojimi odličnimi brancini, hobotnica iz Peke, kalamari, pa tudi odojek, krače ter okusni čevapčiči, ražnjiči ali pleskavica. Pri sladicah pa se je uživalo ob gibanici, Mochoritschevi kremni rezini ter osvežilnim limoninem sorbetom.

 

Predstavile so se tudi Piranske soline, Casa del sal, Restavracija Tomi, vinarji Klenar, kmetija Mahnič, spremljal pa jih je ansambel Tramontana. Sodelovalo pa je tudi Turistično združenje Portorož, ki je rade volje podprlo promocijo Portoroža in Pirana. Obiskovalcem, ki jih je bilo po besedah “Mochoritscha”,Hannesa Jerneja, kar preko 5.000, pa so zapeli tudi bratje Smrtnik, ki so s svojimi glasovi poskrbeli za prijetno vzdušje.

Seča/Secca:-

V soboto, 27. julija 2013 so v delavni »bazi« ribogojnice Fonda v Seči, pripravili  dogodek, ki so ga poimenovali Dan odprtih vrat ribogojnice Fonda.

S tem so končali tretji letošnji investicijski projekt iz programa izvajanja »Lokalne strategije trajnostnega razvoja ribištva«, s podporo nepovratnih sredstev za izvajanje ukrepov 4. Osi. Predstavlili so nov turistično športno izobraževalni program, ki so ga v podjetju oblikovali z izvedbo nakupa kajakov, kanujev in SUP-ov (stand up paddle – stoječe veslanje). Program ponuja »zelene« vodene oglede ribogojnice in školjčišč v Piranskem zalivu ter prosto veslanje za že izkušene uporabnike. Nakup opreme in plovil je bil v višini 85 odstotkov sredstev podprt z nepovratnimi sredstvi EU, Republike Slovenije in Evropskega sklada za ribištvo: - za trajostni razvoj ribištva.

Projket organiziranih obiskov ribogojnice bo odslej ekološko podprt z vodilom. »Veslaj in poberi«, kar pomeni, da naj se vsak veslač, oziroma udeleženec izleta, vrne z veslaškega ogleda vsaj z eno smetjo. 

Veslače in obiskovalce je na prvi vodeni ogled do ribogojnice pospremil tudi sončni čoln Inti. Foto: Gorazd Šinik-Nominator.si

Pred dobrimi šestimi leti in pol, natančneje oktobra 2006, se je pričela pot blagovni znamki Piranski brancin Fonda. Leto kasneje so se v družinskem podjetju veselili splavitve gospodarskega plovila pomenljivega imena Atlas. Včeraj, ko je sicer nagajal mlaj in z njim plimovanje, je na svojo prvo plovno pot krenil Inti, fotovoltaično hibridno plovilo Greenline 33 - Taxi, katerega so izdelali v ladjedelnici Seaway. Čoln je, kot veleva pomorski običaj, v družbi župana občine Piran Petra Bossmana, na pomolu piranskega mandrača, s steklenico penečega vina kleti KlenArt, “krstila” predsednica vlade Slovenije, Alenka Bratušek.  

 

Na sliki: Na prvo uradno plovbo fotovoltaičnega hibridnega čolna so iz Pirana proti ribogojnici Fonda, odpluli: predsednica vlade Alenka Bratušek, župan Peter Bossman, Irena Fonda, minister za gospodarski razvoj Stanko Stepišnik z nekaj gosti. Foto: Gorazd Šinik

Palmanova- Italija

Idejni vodja in solastnik kavarne z bistrojem in barom Torinese iz Palmanove, Nereo Ballestriero, je v naslov povabila zapisal še precej samozavestneje. Povabil je namreč na večer okušanja  zemlje, “la terra” Aurelio in “il mare”, Ireninega morja.

V “caffeteriji” Torinese, privlačnem lokalu sredi mesta, za obzidjem Palmanove, ki ga je Gamberro Rosso leta 2011 proglasil za najboljši bar Italije, se je zgodil čudovit večer. Ekipa Nerea Ballestriera je povezovala okuse Franciacorte, italijanske Champagne (šampanije) ter Piranskega zaliva. Gostom in povabljenim sta se predstavila vinogradnik in vinar Aurelio del Bono iz vinske hiše Casa Caterina ter Irena Fonda iz ribogojnice Fonda. 

Na sliki: Aurelio del Bono, Irena Fonda in Nereo Ballestriero.

“Zagotovo si brezčasnost zasluži tudi Piran. In k doseganju tega ideal bo brez dvoma pripomogla tudi knjiga Boruta Furlana,” je v uvodnem besedilo razmišljal Tomo Jeseničnik, avtorjev fotografski kolega, pisec prenekaterih reportaž.

 

Vsekakor slovenski knjižni trg ob izidu nove fotografske monografije dobiva odličen vpogled v podvodni svet piranskega akvatorija. Vse do tja, kot sta z avtorjem spremnega besedila Tomom Turkom zapisla v naslov, kjer se morje srečuje z mestom. In še čez rob, saj je Borut Furlan, uveljavljen podvodni fotografski mojster, tokrat upodobil trenutke, svetlobo in kontrast mesta, ki mu radi pravimo turistični biser.

Projekt z delovnim naslovom “Izdaja in tisk knjige podvodni svet Pirana”, se je končal s priložnostno tiskovno konferenco in uradno predstavitvijo monografije. Gre za odlično pripravljen in voden projekt, ki ga finančno podpira Evropska skupnost, Republika Slovenija ter Evropski sklad za ribištvo: za trajnostni razvoj ribištva. Podjetje Fonda.si, oziroma Potapljaštvo Lean Fonda, so za potrebe projekta, ki ga vodi Ministrstvo za kmetijstvo in okolje in Obalna akcijska skupina Ribič, pridobila 85 odstotkov nepovratnih sredstev.