Arhiv novic

Žrebanje na vprašanje, ki smo ga postavili v naši prvi nagradni igri, je končano.

Pravilni odgovor se glasi: Vitel za dvigovanje ribiških mrež iz morja. (dopustili smo možnost približne razlage).

 

Veliko je majhnih stvari, ki so vredne spoštovanja in le malo je velikih stvari, ki so vredne občudovanja, so zapisali v povabilu na slovensko uradno predstavitev novega, četrtega Range Rover-ja Vogue. Angleški (je v lasti indijske korporacije Tata Group) avto presežkov in zanimive in bogate zgodovine.

Svojo priložnost na predstavitvi je dobila tudi naša družba, Fonda.si - ribogojnica Fonda.

Od pričetka letošnjega leta, bodo Japonci in potniki na letalih Austrain Airlines, ki potujejo na liniji Tokio – letališče Narita proti Dunaj, v “inflight” reviji  z imenom »Ichibo senri« prebirali tudi daljši članek o Sloveniji. Izjemna fotoreportaža avtorjev, urednice magazine Ayako Ito ter fotografa Susumuja Yasuija, na šestnajstih straneh vabi bralce, da odkrijejo lepote turistične in gastronomske Slovenije. 

V četrtek 24. januarja se je na Gospodarskem razstavišču odvijalo tekmovanje, kjer se je pet mladih kuharjev potegovalo za mesto na polfinalu svetovnega prvenstva v Milanu 2013. Tekmovalci so bili Kristjan Kitner, Matjaž Belšak, Sebastjan Plevčak, Marko Gorela in Marko Magajne. Tekmovalci so morali pripraviti glavno jed za dve osebi. Zmagovalec je Marko Magajne, ki nas bo predstavljal na polfinalu svetovnega prvestva v Milanu. Čestitke vsem tekmovalcem!

Letošnji notranji prodajni mnogoboj, prodajna akcija, ali tekmovanje, kdo uspe prodati največ, se je uspešno zaključil. Rezultati so za prvo damo ekipe, direktorico dr. Ireno Fonda, vzpodbudni, če že ne kar odlični. 

Prvo decembersko darilo in to z Dunaja:-) 
Domiselno, všečno in slastno! Co-branding naše odlične partnerice Irene Strobel in izvrstne dunajske manufakture Froehlich's - Lebkuchen Manufaktur.

Fonda v Maximovih točke užitka

Naša ribogojnica je bila uvrščena v Maximove točke užitka...vabljeni, da pridite k nam uživati...

http://www.maxim-uzitek.si/tocke-uzitka/obisk-morske-kmetije-fonda/?l=28&c40=1

V četrtek, 26. julija, smo pod pobočji Osoršice pri Osorju, kjer se skoraj stikata velika hrvaška otoka Cres in Lošinj, iz čistega, neomadeževanega in globokega morja, dvignili prvi izlov Fonda brancinov, pridelanih v ribogojnici Osorski otoci. V tej ribogojnici mlada ekipa pod vodstvom izkušenega, naravi, morju in ribogojstvu predanega Stijepka Gugića, po sonaravnih načelih in skladno z vsemi standardi ribogojnice Fonda, goji brancine in orade.

Da so v Istri, sploh v Portorožu in Piranu, v zadnjih dveh letih najštevilčnejši “gastro” gostje prav nemško govoreči, ni nobenega dvoma. Če pa te izbrana turistično in kulinarično ozaveščena druščina želi kar pri sebi “doma”, je to vsekakor izjemna priložnost, če že ne referenca. Zanesljivo gre za komunikacijko priložnost, predstavitev izdelkov ter pridelovalcev in istrskega okolja s turistično ponudbo. 

Čeprav je na slovenski vinsko kulinarični sceni precej zanimivega dogajanja, je bila tokratna “oranžna” prireditev zagotovo nekaj posebnega. Najprej zato, ker se je zgodila prvič. In se je sploh zgodila. Tudi zato, ker se je festival dogajal v idiličnem mestnem jedru Izole, v Manziollijevi palači in pred njo, na Manziollijvem trgu. 

Na tokratno pomladno kulinarično-vinsko izzivanje, ste “chef-a” Janko Franetič in Tomaž Bevčič povabila vinskega maga, vinogradnika in vinarja Aleša Kristančiča s posestva Movia iz Cegla v Medani v Goriških Brdih. Dva krožnika na zanimivem jedilnem listu sta bila namenjena tudi Piranskemu brancinu Fonda.  Penil se je Puro, svetil je Lunar, čeprav je nagajal mlaj, haha. In razpravljali smo o okusih, čeprav se o teh osebnih stvareh, naj ne bi pametovalo. 

Čeprva dokaj hladno morje in rahla burja še vedno hladita pomladno ozračje, se nam je včerajšnji dan nasmejalo. Za prvi uradni obisk naše ribogojnice, je bilo vreme kot smo si ga le želeli. Visoko sonce, čisto morje adriansko, ki je s pravšnjo svetlobo ponujalo pogled v globino mrež ribogojnskih bazenov. Druščina vinogradnikov, vinarjev in sommelierjev iz Goriških Brd, je na obisk pripeljala Petra Rutar, direktorica Vinoteke Brda z Dobrovega. 

V organizaciji predsednika italijanskega združenja Sommelierjev AIS Veneto (Associazione italiana Sommeliers Veneto) Dina Marchia se je 10 marca 2012 v Susegani v srednjeveškem Gradu iz XIII stoletja San Salvatore, ki nudi pravljični ambient in je ena najbolje ohranjenih poslopji tistega časa v celi regiji, odvila prireditev Veneto al 300 x 100.

V prestižnem Munchenskem hotelu Vier Jahreszeiten Kempinski sta se Ribogojnica Fonda in vinska klet Ščurek predstavila kot partnerja in dobavitelja hotela Kempisnki Palace Portorož na predstavitvenem dogodku za stanke, ki so ga skupaj organizirali hotel Kempinski iz Bratislave, hotel Kempinski Adriatic iz Hrvaške in slovenski hotel Kempinski Palace Portorož. Predstavniki prodaje so strankam in novinarjem predstavili svoje destinacije in možnosti, ki jih nudijo luksuzni hoteli. Prijetno vzdušje sta popestrila tudi proizvajalca odličnih destilatov Palenica Jelšovce iz Slovaške

Na fotografiji: Andrea Santignazio (prodaja hotel Kempinski Palace Portorož), Irena Fonda (Ribogojnica Fonda), Tomaž Ščurek (vinska klet Ščurek)

 

V Parizu se je 13.02.2012 na rezidenci veleposlanice Veronike Stabej odvijala degustacija z naslovom "Introduction des Vins Slovenes en Frnace". Dogodek je organiziralo podjetje AOC international uvoznik slovenskih vin in ostalih izdelkov vrhunske kulinarike pod okriljem in s podporo slovenskega Veleposlaništva v Parizu z veleposlanico Veroniko Stabej na čelu ter Roka Klančnika direktorja STO Bruselj, ki je zadolžen za promocijo razvoj slovenskega turizma tudi na francoskem trgu. Obiskovalci, večinoma strokovna javnost, novinarji ter veleposlaniki drugih evropskih držav, so poizkušali slovenska vina vinskih kleti Čotar, Kabaj, Ščurek, Santomas, Simčič, Steyer ter jedi iz svežega in dimljenega piranskega brancina. Poleg tega je Primož Bensa, glavni kuhar na domačiji Kabaj pripravil številne tipične briške prigrizke.

Na skupni fotografiji so vsi sodelujoči:
Jakob Brenčič (Ekonomski svetovalec, veleposlaništvo v Parizu), Odile Petit (AOC international - uvozniki slovenskih vin), Larisa Žibrik (Santomas), Rok Klančnik (direktor STO Bruselj), Špela Marinko (Ribogojnica Fonda), Jean Michel Morel (Kabaj), Irena Fonda (Ribogojnica Fonda), Primož Bensa (Kuhar na turistični kmetiji Kabaj, ki je pripravljal tipične slovenske - briške jedi in jedi iz piranskega brancina), Alexandre Fourn (AOC international - uvozniki slovenskih vin, Christope Bergeron (AOC international - uvozniki slovenskih vin, ga. veleposlanica v Parizu Veronika Stabej, Magda Steyer (Steyer vina), Marjana Zajc (vinska klet Ščurek), Tomaž Ščurek.


Žalosten pogled na pogorišče sobotnega požara pri nas v Ribogojski bazi v Seči.

Zahvaljujemo se vsem gasilcem in policistom, ki so nam pomagali. 

 

"NAJBOLJŠI PRODAJALECA MESECA"
V podjetju Fonda.si, oziroma v Ribogojnici Fonda, nekajkrat letno priredimo interno -vzpodbudno tekmovanje za najboljšega prodajalca na domačem trgu.
V mesecu decembru preteklega leta je prodajni podvig uspel Leanu Fondi, solastniku podjetja in potapljaču v sestrski družbi Fonda Sub.

Špela Marinko, vodja trženja se je Leanu Fondi, zmagovalcu akcije, najboljšemu prodajalcu meseca, zahvalila za trud in voljo ter predala tokratno nagrado - zmagovalno steklenico, ki jo je za namen akcije prispeval vinogradnik in vinar, prijatelj ekipe Fonda, Jean Michel Morela Kabaj.
Rebula 2009, Jeraboam ali double magnum -3 L, prestižna steklenica je avtorizirana in simbolno podpisana.

Podobna vzpodbudna tekmovanja se seveda nadaljujejo. Obetajo se novi rekordi. Stave v teku. Vas, dragi prijatelji in cenjene stranke,bomo o poteku akciji obveščali. Tudi na naši Facebook strani.

Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije praznuje 20 letnico delovanja pred 20 leti so prvi slovenski sommelierji uresničili zamisel o društvu Sommelier Slovenije, ki danes šteje že preko 650 članov in deluje kot polnopravni član mednarodne organizacije ASI - Assoiciation de la Sommelier Internationale. 

FIRST Lego liga - Uspelo nam je! - Misija Mogoče - osnovna šola Maks Pečar iz Ljubljane

Mlada ekipa osnovne šole Maks Pečar iz Ljubljane je na državnem tekmovanju v robotiki FIRST Lego liga osvojila posebno nagrado in pokal Uspel sem. Ekipo Misija možno so sestavljali Luka, Anže, Vid, Kristian, Staša in Nika. V okviru tekmovanja so pripravili tudi projektno nalogo na temo prehrane. Predstavili so probleme pri pridelavi morskih školjk, pri kateri so vključili tudi Ribogojnico Fonda Na tekmovanju se je ocenjevalo tudi usklajeno delo, iznajdljivost in sodelovanje ekipe.

Odlični ekipi iskreno čestitamo!

Dan je bil posvečen brancinu in drugim morskim jedem.
v soboto smo v kulinaričnem centru Origano Lounge bar  izvedli prvo v seriji kulinaričnih delavnic, ki jih bodo tam organizirali celo leto. Zaradi izjemnega zanimanja smo morali skupino razdeliti, tako da smo kuhali dopoldne in popoldne in razpisali še en termin 28.01.2012.

Prvič je in bo vedno prvič. Tako bo ostalo, čeprav je zanesljivo ponovljivo. V prijeten ambient poznane Vinoteke Brda na Dobrovem je povabila direktorica “Brika” Petra Rutar, ki je pred slabim letom prevzela vodenje te “zadružne” vinoteke, ki združuje 49 vinarjev in vinogradnikov iz Goriških Brd. Prva tovrstna vinska pokušina je tokrat gostila tri znane vinogradnike. Mirana Sirka, ki se je predstavil s penečim vinom Bjana brut, letnik 2007 iz stekelnice magnum ( 1,5 l) ter Bjana couvee Prestige letnika 2006. Valter Sirk iz Višnjevika je okuševalcem namenil prav tako dve vini, in sicer malvazijo letnika 2009, magnum ter njegov vinski izbor iz linije Contea, chardonnay, letnik 2007, magnum. Priznano vinsko posest Simčič, Marjana in Salka iz Ceglega, je predstavila Valerija Kalan Simčič, Marjanova žena, ki je odlično predstavila Teodor belo Selekcija, letnik 2008 ter za konec še teodor rdeče, letnik 2006.
Vinsko degustacijo je tokrat prvič pospremila ribogojnica Fonda, oziroma Irena Fonda, ki je pripravila tri degustacijske izzive.

V hotelu Holiday Inn Villach je v sodelovanju s STO in v organizaciji vinskega  kulinaričnega poznavalca gospoda Petera Lexe potekla predstavitev Fonda piranskega brancina in slovenskih klapavic. Za nepozabno kulinarično izkušnjo sta poskrbela Hermann Andritsch, executive chef restavracije Lagana hotela Holiday Inn Villach in Janez Bratovž, restavracija JB iz Ljubljane. Pri pripravi zanimivih jedi sta oba kuharja uporabila sol iz Piranskih solin in olje Fonda sorte Leccino, ki ga za ribogojnico Fonda prideluje Matej Korenika.

Na domačiji Kabaj v Šlovrencu v Brdih smo pripravili kasično kombinacijo ostrig s šampanjcem. Ponudili smo 7 vrst ploščatih in konkavnih bretonske ostrige najvišje kakovosti iz ustja reke Belon in ostrige iz Tržaškega zaliva. Irena Fonda je rezala sashimi iz piranskih brancinov iz svoje ribogojnice, gostitelj Jean Michel Morel pa je predstavil paleto šampanjcev iz šampanjske hiše Allouchery Perseval iz Ecouila v Šampanji: brut, extra brut, rose in millesime 2006. 

Ribogojnica Fonda se je predstavila na otvoritvi Adventnega sejma starin in umetnin v Hotelu Triglav na Bledu, ki se je zaključila z odlično pripravljeno praznično večerjo.  Na sami otvoritvi so se številnim obiskovalcem predstavili izbrani proizvajalci, izdelovalci in umetniki s svojimi idejami in izdelki: nakit iz porcelana Catbriyur, kozarci Klun Ambienti in Steklarne Rogaška, umetniške slike akademskega slikarja Franca Vozelja, knjižica karikatur in originali Marka Kočevarja, poročne obleke in nakit Petre Bole, starine salona antikvitet Carniola Antiqua, loški kruhki Marjete Pikelj, adventni venčki Mojce Žula

Piranski brancin na božični tržnici na vrtu hotela Kempinski Portorož
vsak petek, soboto in nedeljo od 2.12. do 25.12.

Dragi in spoštovani prijatelji!
Tudi letos smo bili prisotni na božično novoletno tržnici - Christmas market, ki se je vsak konec tedna dogajala na vrtu hotela Kempinski Palece Portorož. Ob dobrotah slovenske Istre, se je s svojim prgramom predstavljala tudi ribogojnica Fonda. V teh predprazničnih trenutkih je bilo lepo v vaši družbi.

Od 28. do 30. novembra 2011 so pri nas sodelavci z Zavoda za ribištvo Slovenije uspešno opravili zadnje letošnje jesensko vzorčenje izlova rib za projekt Biološke in ekološke značilnosti ter sezonska dinamika gospodarsko pomembnih vrst rib v Portoroškem ribolovnem rezervatu (CRP 2010). Na vzorčnem mestu pri ribogojnici Fonda in na kontrolnem vzorčnem mestu smo postavili po 2 raziskovalni mreži. Glede na prejšnja vzorčenja se z nižanjem temperature morja kaže tudi upad števila ujetih rib.  Predvidenih podvodnih vizualnih cenzusov, zaradi slabe vidljivosti v pridnenem sloju vode, nimo opravili.

Na sliki je Polona Pengal, glavna izvajalka projekta, s sodelavcema z leve Aljaž Jenič in Tone Tavčar z desne z Zavoda za ribištvo Slovenije (Foto Zavod za ribištvo Slovenije).

Na Gospodarski zbornici Slovenije so podelili slovenske spletne oskarje, nagrada Netko 2011, za najboljšo poslovno in upravno spletno stran. V razpisanih sedmih kategorijah se je za slovensko prestižno nagrado potegovalo 110 prijavljenih spletnih strani, podjetij, ustanov, skupnosti in posameznikov.
V kategorijo Produkti in blagovne znamke, smo prijavili tudi našo prenovljeno spletno stran www.fonda.si, ki so jo sooblikovali: - grafična zasnova Atelje.Balant – delo Borisa Balanta in Andreje Jež – programska izvedba Neostudio – Lovro Žitnik in Primož Marn.

V soorganizaciji Good 2011 in Slow Food Friuli Venizia Giulia v Vidmu (Udine) - Udine Fiere je ponovno odpir svoja vrata bienalni mednarodni sejem Good 2011 - Kakovost za mizo, salon izdelkov in storitev agroživilskega in enogastronomskega sektorja s področja Alpe Adria. Piranskega brancina so obiskovalci lahko tam degustirali ves čas trajanja sejma od 28.10. do 01.11.2011 na Tržnici Zemlje.
V okviru sejma smo se predstavili tudi na Delavnici okusov, ki so jo poimenovali "Tridente sloveno" skupaj s kuharjem Tomažem Bevčičem iz restavracije Rizi Bizi, Alešem Kristančičem Movia in Jano Jurjec iz Piranskih solin.

Gospod Erwin Schmeltzer nas je ponovno obiskal. S svojim privatnim letalov od 31.09.2009 redno prihaja na Portoroško letališče zgolj in samo zaradi Piranskih brancinov. Spije kavico z Ireno Fonda in Špelo Marinko. S prijatleji naloži ribice v letalo in jih popelje daleč čez gore v Avstrijo.

Piranski brancin Fonda je od minulega konca tedna tudi uradno, vsaj tako bi lahko zapisali, najnaprednejše  sledljivo živilo v Evropi. Z uradno predstavitvijo v ribarnici Izola, kjer Fondovi ob koncih tedna prodajajo svoj četrtkov izlov, se je tudi javno zagnal uspešno pridobljen evropski pilotski projekt sledljivosti v preskrbovalni verigi. Projekt, ki se uradno imenuje „RFID“ - radiofrekvenčna indetifikacija – od njive do vilice, je pred dobrim letom pridobil Laboratorij za računalniško arhitekturo Fakultete za računalništvo in informatiko, katerega vodi  doc. dr. Mira Trebar.  Tovrstni projekt poteka sočasno v štirih državah EU. V  Veliki Britaniji bodo projekt  razvili za potrebe sledljivosti mesa, mleka in sira, v Italiji in Španiji bo postavljen projekt namenjen vinu, v Španiji ter pri nas pa na področju sledljivosti ribe.

Spomladi 2003 leta so v Piranskem zalivu opazili truplo mlade samice brazdastega kita, ki so jo ljubkovalno poimenovali Leonora. Ugo in Lean Fonda sta z izvedbo in samo idejo o tem, da bi iz več kot desettonske gmote razpodajočega kitovega trupla na najelegantnejši način pridobili čudovito belo okostje, tako da bi truplo potopili na dno slovenskega morja in okostje skrbno označeno postopno prinašali na površje, odločilno prispevala k tem, da se sedaj raztavljeno okostje, kot njihov največji eksponat boči pod stropom dvorane v Prirodoslovnem muzeju v Ljubljani.

V ribogojni bazi v Seči je v okviru predmeta “Strategy and Design Management” pod vodstvom Jurija Giacomellia potekala prva delavnica študentov magistrskega programa poslovnodenja in organizacije Ekonomske fakultiete Univerze v Ljubljani.

Sredi avgusta je v ribogojnici Fonda v Piranskem zalivu, dobilo svoje novo domovanje, 200.000 mladic brancinov. Male brancinčke, približno 7 centimetrov majhne in do 5 gramov težke, so vzredili v valilnici L'Ecloserie marine de gravelines na severu Francije, kjer jih je s pomočjo ribogojskih strokovnjakov izbrala Irena Fonda.

Ob 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije je Generalni konzulat RS v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo – predstavništvom na Dunaju, pripravil odmevno srečanje z naslovom Okusi Slovenije.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed sed arcu nisl. Nam tempus, nunc in vulputate aliquet, tellus sem mollis mauris, eget sollicitudin risus leo facilisis odio. Etiam hendrerit viverra orci eu egestas. Phasellus vel erat varius felis luctus varius. Etiam massa lorem, tempus id auctor quis, ullamcorper in urna. Nunc vitae nisi nibh. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Etiam aliquet porttitor nulla, sit amet porttitor est fermentum a. Fusce sit amet massa sapien, nec pretium eros.

Na Gospodarski zbornici Slovenija so podelili tradicionalno nagrado Netko 2008 – priznanje za najboljšo poslovno in upravno spletno stran v Sloveniji. Nagrado Netko podeljuje združenje za informatiko in telekomunikacije (predsednik UO združenja je Iztok Klančnik, Avtenta) v sodelovanju z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo – direktoratom za informacijsko družbo, podjetjem, ki izstopajo s kakovostjo svojih spletnih strani.

Med sedmimi razpisnimi kategorijami je v kategoriji Predstavitev podjetja s področja industrije, storitev, trgovine in financ, letošnjo nagrado Netko 2008, prejelo portoroško družinsko podjetje Fonda.si, d.o.o.

V petek so v Ribogojnico Fonda pripeljali novo generacijo mladic brancinov. Mlade ribice je na jugu Italije v eni najboljših ribjih valilnic v Evropi izbrala direktorica družinskega podjetja Fonda.si dr. Irena Fonda. Prevoz v Slovenijo je potekal s posebej prirejenim tovornim vozilom, opremljenim z bazeni, sistemom za stalno dovajanje kisika ter menjavo in filtriranje vode.

Celostna podoba FONDA.SI zmagovalka

Najodmevnejša svetovna revija, namenjena grafičnemu oblikovanju, Print Magazine, je maja 2007 spet proglasila najboljše evropske oblikovalske dosežke.

Med zmagovalna oblikovalska dela je bila uvrščena tudi celostna podoba podjetja Fonda.si, ki jo je ustvaril Studio Luks iz Ljubljane.

Tudi ta dogodek postavlja Slovenijo na eno izmed najvidnejših mest v evropskem industrijskem in grafičnem oblikovanju.