Dear Mrs Irena Fonda,
I want to thank you for the great hours we have spent in your company, it really was a very important experience and i do hope that more and more people will learn and appreciate what you are doing. I dont want to flatter nobody or to sound too ...exagerate, but i must say it was the best fish i ever ate in my life. Also the first raw fish and it was amazing.
Thank you again and keep in touch. I might come back with some questions, now i have so many things to put in order.
Thank you. I wish you a very beautiful day.
Kind regards,
Georgiana LEANCA
Dragi Ugo! Skupina, Tvojih prijateljev, ki si je ogledala vaše gojišče rib v zalivu, me je prosila da Ti napišem nekaj besed o našem obisku. Čeprav pozno, pa vendar iskreno. Najprej se Tebi in vsem Tvojim, ki ste nas tako prijazno sprejeli prav prisrčno zahvaljujemo. Vsi smo bili prijetno presenečeni. Marsikdo od nas si je pred leti že ogledal gojišče, ko ga še nisi prevzel Ti. Zato smo še posebej opazili razliko med prejšnjim in sedanjim vodenjem tega gojišča. Razlika je še najbolj vidna glede čistoče, organiziranosti in opreme. Vse je sedaj na zavidljivi strokovni ravni. Veliko si vložil tudi v promocijo kar se opazi tudi v normalnem življenju: časopisi, televizija, propagandni materiali, osebnostni kontakti. Uvideli smo kako misliš za naprej. Všeč nam je bilo, da se v celoten projekt oz. za družinsko podjetje prizadevajo prav vsi člani Tvoje družine. Tudi to, da so strokovnjaki in da so predani morju ter da imajo vizijo razvoja v prihodnosti. Strokovnosti se v Tvojem gojišču res ne more oporekati. Nekaj misli ob samem ogledu gojišča: že na prvi pogled se vidi da je obsežnejše kot kdajkoli prej, da je sistematično urejeno in da je strokovno postavljeno-sidrano, tako da gojišču vremenske ujme ne povzročajo prevelikih posledic. Tudi varovano je bolje kot kdajkoli prej. Zanimivo je da so posamezni bazeni razporejeni po letih vnašanja mladic. Še bolj zanimivo je, da so v nekaterih bazenih različne vrste rib. Seveda smo z zanimanjem poslušali razlago zaradi česa si v bazene dal poleg manjših količin orad tudi pice. Zanimive so bile razlage o prehrani rib. O ceni in kvaliteti hrane. Tu je še prav posebno opaziti razliko med prejšnjim vzgajanjem in sedanjim. Prej je bila hrana umazane črne barve, smrdljiva. Sedaj je čista, prav nič ostudna, prirejena za posamezne velikosti rib. Prav tu je bistvena razlika v kvaliteti rib. Brancini in še posebej orade prejšnjih upravljavcev so bile mastne, ko si jih čistil so smrdele. Tvoji brancini so čisti, brez odvečnih maščob, prijetne morske vonjave. Meso je ravno prav kompaktno, v nekem smislu celo boljše kot meso brancinov naravnega izvora. Razmišljal sem o tem zakaj naj bi bila tu razlika in menim da je to zato ker so brancini ravno prav prehranjeni - morda celo malo podhranjeni - tako da so precej bolj napadalni in zaradi tega v nenehnem hitrem gibanju. To gibanje verjetno še posebej deluje na kvaliteto mesa. Tudi oblika brancinov je enkratna, fantastična! Ko mi navadni, recimo športni, ribiči ujamemo sem in tja kakšnega brancina smo najbolj zadovoljni če ni zavaljen, kratek in debel (ponavadi samica), temveč da je dolg, suh in po svoje tanek. Takšen je najboljši. In takšni so Tvoji brancini! Vse Tvoje pripovedovanje smo z zanimanjem poslušali. Izvedeli smo prav vse kar nas je zanimalo: kje nabavljaš mladice, kje prehrano, načrti za prihodnje investicije, težave z investicijami, kaj še nameravaš poizkusiti vzrejati, kakšne so količine biomase v sedanjih bazenih, težave s prodajo, težave s personalom, težave s poizkusi razširitve gojišča in še in še. Ugo! Vsem Vam želimo veliko uspeha v prizadevanju za zdravo in okusno ribo našega morja, veliko uspeha pri nadaljnjem delu in predvsem uspešno gospodarjenje. Tebi pa še posebej želimo da bi bil zdrav in da boš uspešno dokončal vse kar si si zamislil, seveda ob pomoči vse Tvoje družine. Prejmi od vseh nas zahvalo za prisrčen sprejem in še enkrat: HVALA!
Spoštovana družina Fonda! Ko sem pred kakimi 12 leti s strahospoštovanjem spremljal g. Uga , ki se je potapljal pri vstopni strukturi ESW črpalk v NE Krško (seveda ne pričakujem, da se me spomni), nisem niti pomislil, da bom kdaj od njega kupoval najboljše gojene brancine na svetu :) No, danes ste nas prepričali. Profesionalna dostava na dom, pa čeprav v "hribih", točno ob dogovorjenem času, domišljena blagovna znamka, embalaža, itd. - predvsem pa vrhunska kakovost... Vsekakor odlične klapavice, brancin pa kot iz pravljice. Pri tem smo uporabili tudi vaše recepte in - vsa čast! Čestitamo za idejo in predanost ter vam želimo, da boste še dolgo dohajali povpraševanje! Ja, te skrivnosti, žal, ne bomo priporočili komur koli, temveč le najboljšim prijateljem... Hvala in lep pozdrav.
Spoštovana ga. Irena, Sem iz Maribora, delam v Ljubljani, danes sem se odločil pripraviti ribe. Na poti domov sem se ustavil v trgovini Leclerk na Rudniku, saj vem da tam imajo dobro izbiro rib. Res je bila dobra, pozornost pa mi je pritegnila najdražja riba v ponudbi, PIRANSKI BRANCIN. Slovenska in gojena, pa najdražja? Pa probajmo, sem si rekel. Prvo presenečenje je bilo embalaža, v katero so mi jo dali. To še nisem videl (razen v Londonu pri Harrods-u) - zelo prijetno presenečenje! Zvečer doma pa je sledilo: ogreta pečica, piranski brancin pokapan z olivnim oljen, položen v pekač, 30 minut in nato nepopisni užitki! Tako dobre ribe še nisem jedel!!! Brez vseh dodatkov, čista iz morja pa takooooo dobra. Čestitam, ustvarili ste enkratno stvar, želim vam mnogo uspeha. Mi pa bomo to kulinarično zgodbo še več krat ponovili.
Spostovani, Čestitke za krasno celostno podobo firme. Če je tudi kakovost rib temu pimerna, ste pravi biser na slovenksem trgu! Iskrene zelje za uspesno poslovanje!
Spoštovana Irena! Z velikim navdušenjem sem prelistal spletno stran vašega družinskega podjetja FONDA.SI. Bravo, podpiram vašo vizijo in vam iz vsega srca želim, da bi projekt uspel. Čeprav službujem v Ljubljani je moje srce na Obali, pri morju. Že dolgo iščem priložnost navezati stik z vami, ker me vaše delo zanima tudi strokovno kot magistra živilskih znanosti. Sicer ribe niso moja poslovna domena, so pa strast, ki jo želim spoznati tudi s te plati. Moje pisanje je povezano z namero nakupa ribe (cca 1kg) in školjk (cca 2kg), ki jo želim pripraviti v soli in se še posebej izkazati pred prijatelji. Rad bi jim pričaral vonj po morju in kulinaričnem doživetju na Pomjanu, 365 m nad morjem. Bo šlo? Z vašo pomočjo prav gotovo! V pričakovanju odgovora, še bolje klica Vas lepo pozdravljam.