Notizie

Alla fine di luglio del 2012, nella zona di Osorščica presso Osor, nel punto in cui si incontrano le isole di Cherso e Lussino, abbiamo pescato i primi branzini Fonda allevati nell'allevamento di Osorski otoci, in mezzo a un mare profondo e incontaminato. Un' equipe giovane sotto la guida di Stjepko Gugić, esperto di mare, natura e di allevamenti ittici, si occupa dei branzini e delle orate secondo i principi naturali e in conformità con tutti gli standard dell'allevamento ittico Fonda.

Da so v Istri, sploh v Portorožu in Piranu, v zadnjih dveh letih najštevilčnejši “gastro” gostje prav nemško govoreči, ni nobenega dvoma. Če pa te izbrana turistično in kulinarično ozaveščena druščina želi kar pri sebi “doma”, je to vsekakor izjemna priložnost, če že ne referenca. Zanesljivo gre za komunikacijko priložnost, predstavitev izdelkov ter pridelovalcev in istrskega okolja s turistično ponudbo. 

 

Čeprav je na slovenski vinsko kulinarični sceni precej zanimivega dogajanja, je bila tokratna “oranžna” prireditev zagotovo nekaj posebnega. Najprej zato, ker se je zgodila prvič. In se je sploh zgodila. Tudi zato, ker se je festival dogajal v idiličnem mestnem jedru Izole, v Manziollijevi palači in pred njo, na Manziollijvem trgu. 

Na tokratno pomladno kulinarično-vinsko izzivanje, ste “chef-a” Janko Franetič in Tomaž Bevčič povabila vinskega maga, vinogradnika in vinarja Aleša Kristančiča s posestva Movia iz Cegla v Medani v Goriških Brdih. Dva krožnika na zanimivem jedilnem listu sta bila namenjena tudi Piranskemu brancinu Fonda.  Penil se je Puro, svetil je Lunar, čeprav je nagajal mlaj, haha. In razpravljali smo o okusih, čeprav se o teh osebnih stvareh, naj ne bi pametovalo. 

Čeprva dokaj hladno morje in rahla burja še vedno hladita pomladno ozračje, se nam je včerajšnji dan nasmejalo. Za prvi uradni obisk naše ribogojnice, je bilo vreme kot smo si ga le želeli. Visoko sonce, čisto morje adriansko, ki je s pravšnjo svetlobo ponujalo pogled v globino mrež ribogojnskih bazenov. Druščina vinogradnikov, vinarjev in sommelierjev iz Goriških Brd, je na obisk pripeljala Petra Rutar, direktorica Vinoteke Brda z Dobrovega. 

V organizaciji predsednika italijanskega združenja Sommelierjev AIS Veneto (Associazione italiana Sommeliers Veneto) Dina Marchia se je 10 marca 2012 v Susegani v srednjeveškem Gradu iz XIII stoletja San Salvatore, ki nudi pravljični ambient in je ena najbolje ohranjenih poslopji tistega časa v celi regiji, odvila prireditev Veneto al 300 x 100.

V prestižnem Munchenskem hotelu Vier Jahreszeiten Kempinski sta se Ribogojnica Fonda in vinska klet Ščurek predstavila kot partnerja in dobavitelja hotela Kempisnki Palace Portorož na predstavitvenem dogodku za stanke, ki so ga skupaj organizirali hotel Kempinski iz Bratislave, hotel Kempinski Adriatic iz Hrvaške in slovenski hotel Kempinski Palace Portorož. Predstavniki prodaje so strankam in novinarjem predstavili svoje destinacije in možnosti, ki jih nudijo luksuzni hoteli. Prijetno vzdušje sta popestrila tudi proizvajalca odličnih destilatov Palenica Jelšovce iz Slovaške

Na fotografiji: Andrea Santignazio (prodaja hotel Kempinski Palace Portorož), Irena Fonda (Ribogojnica Fonda), Tomaž Ščurek (vinska klet Ščurek)

 

V Parizu se je 13.02.2012 na rezidenci veleposlanice Veronike Stabej odvijala degustacija z naslovom "Introduction des Vins Slovenes en Frnace". Dogodek je organiziralo podjetje AOC international uvoznik slovenskih vin in ostalih izdelkov vrhunske kulinarike pod okriljem in s podporo slovenskega Veleposlaništva v Parizu z veleposlanico Veroniko Stabej na čelu ter Roka Klančnika direktorja STO Bruselj, ki je zadolžen za promocijo razvoj slovenskega turizma tudi na francoskem trgu. Obiskovalci, večinoma strokovna javnost, novinarji ter veleposlaniki drugih evropskih držav, so poizkušali slovenska vina vinskih kleti Čotar, Kabaj, Ščurek, Santomas, Simčič, Steyer ter jedi iz svežega in dimljenega piranskega brancina. Poleg tega je Primož Bensa, glavni kuhar na domačiji Kabaj pripravil številne tipične briške prigrizke.

Na skupni fotografiji so vsi sodelujoči:
Jakob Brenčič (Ekonomski svetovalec, veleposlaništvo v Parizu), Odile Petit (AOC international - uvozniki slovenskih vin), Larisa Žibrik (Santomas), Rok Klančnik (direktor STO Bruselj), Špela Marinko (Ribogojnica Fonda), Jean Michel Morel (Kabaj), Irena Fonda (Ribogojnica Fonda), Primož Bensa (Kuhar na turistični kmetiji Kabaj, ki je pripravljal tipične slovenske - briške jedi in jedi iz piranskega brancina), Alexandre Fourn (AOC international - uvozniki slovenskih vin, Christope Bergeron (AOC international - uvozniki slovenskih vin, ga. veleposlanica v Parizu Veronika Stabej, Magda Steyer (Steyer vina), Marjana Zajc (vinska klet Ščurek), Tomaž Ščurek.


Žalosten pogled na pogorišče sobotnega požara pri nas v Ribogojski bazi v Seči.

Zahvaljujemo se vsem gasilcem in policistom, ki so nam pomagali. 

 

"NAJBOLJŠI PRODAJALECA MESECA"
V podjetju Fonda.si, oziroma v Ribogojnici Fonda, nekajkrat letno priredimo interno -vzpodbudno tekmovanje za najboljšega prodajalca na domačem trgu.
V mesecu decembru preteklega leta je prodajni podvig uspel Leanu Fondi, solastniku podjetja in potapljaču v sestrski družbi Fonda Sub.

Špela Marinko, vodja trženja se je Leanu Fondi, zmagovalcu akcije, najboljšemu prodajalcu meseca, zahvalila za trud in voljo ter predala tokratno nagrado - zmagovalno steklenico, ki jo je za namen akcije prispeval vinogradnik in vinar, prijatelj ekipe Fonda, Jean Michel Morela Kabaj.
Rebula 2009, Jeraboam ali double magnum -3 L, prestižna steklenica je avtorizirana in simbolno podpisana.

Podobna vzpodbudna tekmovanja se seveda nadaljujejo. Obetajo se novi rekordi. Stave v teku. Vas, dragi prijatelji in cenjene stranke,bomo o poteku akciji obveščali. Tudi na naši Facebook strani.

Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije praznuje 20 letnico delovanja pred 20 leti so prvi slovenski sommelierji uresničili zamisel o društvu Sommelier Slovenije, ki danes šteje že preko 650 članov in deluje kot polnopravni član mednarodne organizacije ASI - Assoiciation de la Sommelier Internationale. 

FIRST Lego liga - Uspelo nam je! - Misija Mogoče - osnovna šola Maks Pečar iz Ljubljane

Mlada ekipa osnovne šole Maks Pečar iz Ljubljane je na državnem tekmovanju v robotiki FIRST Lego liga osvojila posebno nagrado in pokal Uspel sem. Ekipo Misija možno so sestavljali Luka, Anže, Vid, Kristian, Staša in Nika. V okviru tekmovanja so pripravili tudi projektno nalogo na temo prehrane. Predstavili so probleme pri pridelavi morskih školjk, pri kateri so vključili tudi Ribogojnico Fonda Na tekmovanju se je ocenjevalo tudi usklajeno delo, iznajdljivost in sodelovanje ekipe.

Odlični ekipi iskreno čestitamo!