Archivio delle notizie

Dan je bil posvečen brancinu in drugim morskim jedem.
v soboto smo v kulinaričnem centru Origano Lounge bar  izvedli prvo v seriji kulinaričnih delavnic, ki jih bodo tam organizirali celo leto. Zaradi izjemnega zanimanja smo morali skupino razdeliti, tako da smo kuhali dopoldne in popoldne in razpisali še en termin 28.01.2012.

Prvič je in bo vedno prvič. Tako bo ostalo, čeprav je zanesljivo ponovljivo. V prijeten ambient poznane Vinoteke Brda na Dobrovem je povabila direktorica “Brika” Petra Rutar, ki je pred slabim letom prevzela vodenje te “zadružne” vinoteke, ki združuje 49 vinarjev in vinogradnikov iz Goriških Brd. Prva tovrstna vinska pokušina je tokrat gostila tri znane vinogradnike. Mirana Sirka, ki se je predstavil s penečim vinom Bjana brut, letnik 2007 iz stekelnice magnum ( 1,5 l) ter Bjana couvee Prestige letnika 2006. Valter Sirk iz Višnjevika je okuševalcem namenil prav tako dve vini, in sicer malvazijo letnika 2009, magnum ter njegov vinski izbor iz linije Contea, chardonnay, letnik 2007, magnum. Priznano vinsko posest Simčič, Marjana in Salka iz Ceglega, je predstavila Valerija Kalan Simčič, Marjanova žena, ki je odlično predstavila Teodor belo Selekcija, letnik 2008 ter za konec še teodor rdeče, letnik 2006.
Vinsko degustacijo je tokrat prvič pospremila ribogojnica Fonda, oziroma Irena Fonda, ki je pripravila tri degustacijske izzive.

V hotelu Holiday Inn Villach je v sodelovanju s STO in v organizaciji vinskega  kulinaričnega poznavalca gospoda Petera Lexe potekla predstavitev Fonda piranskega brancina in slovenskih klapavic. Za nepozabno kulinarično izkušnjo sta poskrbela Hermann Andritsch, executive chef restavracije Lagana hotela Holiday Inn Villach in Janez Bratovž, restavracija JB iz Ljubljane. Pri pripravi zanimivih jedi sta oba kuharja uporabila sol iz Piranskih solin in olje Fonda sorte Leccino, ki ga za ribogojnico Fonda prideluje Matej Korenika.

Na domačiji Kabaj v Šlovrencu v Brdih smo pripravili kasično kombinacijo ostrig s šampanjcem. Ponudili smo 7 vrst ploščatih in konkavnih bretonske ostrige najvišje kakovosti iz ustja reke Belon in ostrige iz Tržaškega zaliva. Irena Fonda je rezala sashimi iz piranskih brancinov iz svoje ribogojnice, gostitelj Jean Michel Morel pa je predstavil paleto šampanjcev iz šampanjske hiše Allouchery Perseval iz Ecouila v Šampanji: brut, extra brut, rose in millesime 2006. 

Ribogojnica Fonda se je predstavila na otvoritvi Adventnega sejma starin in umetnin v Hotelu Triglav na Bledu, ki se je zaključila z odlično pripravljeno praznično večerjo.  Na sami otvoritvi so se številnim obiskovalcem predstavili izbrani proizvajalci, izdelovalci in umetniki s svojimi idejami in izdelki: nakit iz porcelana Catbriyur, kozarci Klun Ambienti in Steklarne Rogaška, umetniške slike akademskega slikarja Franca Vozelja, knjižica karikatur in originali Marka Kočevarja, poročne obleke in nakit Petre Bole, starine salona antikvitet Carniola Antiqua, loški kruhki Marjete Pikelj, adventni venčki Mojce Žula

Piranski brancin na božični tržnici na vrtu hotela Kempinski Portorož
vsak petek, soboto in nedeljo od 2.12. do 25.12.

Dragi in spoštovani prijatelji!
Tudi letos smo bili prisotni na božično novoletno tržnici - Christmas market, ki se je vsak konec tedna dogajala na vrtu hotela Kempinski Palece Portorož. Ob dobrotah slovenske Istre, se je s svojim prgramom predstavljala tudi ribogojnica Fonda. V teh predprazničnih trenutkih je bilo lepo v vaši družbi.

Od 28. do 30. novembra 2011 so pri nas sodelavci z Zavoda za ribištvo Slovenije uspešno opravili zadnje letošnje jesensko vzorčenje izlova rib za projekt Biološke in ekološke značilnosti ter sezonska dinamika gospodarsko pomembnih vrst rib v Portoroškem ribolovnem rezervatu (CRP 2010). Na vzorčnem mestu pri ribogojnici Fonda in na kontrolnem vzorčnem mestu smo postavili po 2 raziskovalni mreži. Glede na prejšnja vzorčenja se z nižanjem temperature morja kaže tudi upad števila ujetih rib.  Predvidenih podvodnih vizualnih cenzusov, zaradi slabe vidljivosti v pridnenem sloju vode, nimo opravili.

Na sliki je Polona Pengal, glavna izvajalka projekta, s sodelavcema z leve Aljaž Jenič in Tone Tavčar z desne z Zavoda za ribištvo Slovenije (Foto Zavod za ribištvo Slovenije).

Na Gospodarski zbornici Slovenije so podelili slovenske spletne oskarje, nagrada Netko 2011, za najboljšo poslovno in upravno spletno stran. V razpisanih sedmih kategorijah se je za slovensko prestižno nagrado potegovalo 110 prijavljenih spletnih strani, podjetij, ustanov, skupnosti in posameznikov.
V kategorijo Produkti in blagovne znamke, smo prijavili tudi našo prenovljeno spletno stran www.fonda.si, ki so jo sooblikovali: - grafična zasnova Atelje.Balant – delo Borisa Balanta in Andreje Jež – programska izvedba Neostudio – Lovro Žitnik in Primož Marn.

V soorganizaciji Good 2011 in Slow Food Friuli Venizia Giulia v Vidmu (Udine) - Udine Fiere je ponovno odpir svoja vrata bienalni mednarodni sejem Good 2011 - Kakovost za mizo, salon izdelkov in storitev agroživilskega in enogastronomskega sektorja s področja Alpe Adria. Piranskega brancina so obiskovalci lahko tam degustirali ves čas trajanja sejma od 28.10. do 01.11.2011 na Tržnici Zemlje.
V okviru sejma smo se predstavili tudi na Delavnici okusov, ki so jo poimenovali "Tridente sloveno" skupaj s kuharjem Tomažem Bevčičem iz restavracije Rizi Bizi, Alešem Kristančičem Movia in Jano Jurjec iz Piranskih solin.

Gospod Erwin Schmeltzer nas je ponovno obiskal. S svojim privatnim letalov od 31.09.2009 redno prihaja na Portoroško letališče zgolj in samo zaradi Piranskih brancinov. Spije kavico z Ireno Fonda in Špelo Marinko. S prijatleji naloži ribice v letalo in jih popelje daleč čez gore v Avstrijo.

Piranski brancin Fonda je od minulega konca tedna tudi uradno, vsaj tako bi lahko zapisali, najnaprednejše  sledljivo živilo v Evropi. Z uradno predstavitvijo v ribarnici Izola, kjer Fondovi ob koncih tedna prodajajo svoj četrtkov izlov, se je tudi javno zagnal uspešno pridobljen evropski pilotski projekt sledljivosti v preskrbovalni verigi. Projekt, ki se uradno imenuje „RFID“ - radiofrekvenčna indetifikacija – od njive do vilice, je pred dobrim letom pridobil Laboratorij za računalniško arhitekturo Fakultete za računalništvo in informatiko, katerega vodi  doc. dr. Mira Trebar.  Tovrstni projekt poteka sočasno v štirih državah EU. V  Veliki Britaniji bodo projekt  razvili za potrebe sledljivosti mesa, mleka in sira, v Italiji in Španiji bo postavljen projekt namenjen vinu, v Španiji ter pri nas pa na področju sledljivosti ribe.

Spomladi 2003 leta so v Piranskem zalivu opazili truplo mlade samice brazdastega kita, ki so jo ljubkovalno poimenovali Leonora. Ugo in Lean Fonda sta z izvedbo in samo idejo o tem, da bi iz več kot desettonske gmote razpodajočega kitovega trupla na najelegantnejši način pridobili čudovito belo okostje, tako da bi truplo potopili na dno slovenskega morja in okostje skrbno označeno postopno prinašali na površje, odločilno prispevala k tem, da se sedaj raztavljeno okostje, kot njihov največji eksponat boči pod stropom dvorane v Prirodoslovnem muzeju v Ljubljani.

V ribogojni bazi v Seči je v okviru predmeta “Strategy and Design Management” pod vodstvom Jurija Giacomellia potekala prva delavnica študentov magistrskega programa poslovnodenja in organizacije Ekonomske fakultiete Univerze v Ljubljani.

Sredi avgusta je v ribogojnici Fonda v Piranskem zalivu, dobilo svoje novo domovanje, 200.000 mladic brancinov. Male brancinčke, približno 7 centimetrov majhne in do 5 gramov težke, so vzredili v valilnici L'Ecloserie marine de gravelines na severu Francije, kjer jih je s pomočjo ribogojskih strokovnjakov izbrala Irena Fonda.

Ob 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije je Generalni konzulat RS v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo – predstavništvom na Dunaju, pripravil odmevno srečanje z naslovom Okusi Slovenije.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed sed arcu nisl. Nam tempus, nunc in vulputate aliquet, tellus sem mollis mauris, eget sollicitudin risus leo facilisis odio. Etiam hendrerit viverra orci eu egestas. Phasellus vel erat varius felis luctus varius. Etiam massa lorem, tempus id auctor quis, ullamcorper in urna. Nunc vitae nisi nibh. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Etiam aliquet porttitor nulla, sit amet porttitor est fermentum a. Fusce sit amet massa sapien, nec pretium eros.

Na Gospodarski zbornici Slovenija so podelili tradicionalno nagrado Netko 2008 – priznanje za najboljšo poslovno in upravno spletno stran v Sloveniji. Nagrado Netko podeljuje združenje za informatiko in telekomunikacije (predsednik UO združenja je Iztok Klančnik, Avtenta) v sodelovanju z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo – direktoratom za informacijsko družbo, podjetjem, ki izstopajo s kakovostjo svojih spletnih strani.

Med sedmimi razpisnimi kategorijami je v kategoriji Predstavitev podjetja s področja industrije, storitev, trgovine in financ, letošnjo nagrado Netko 2008, prejelo portoroško družinsko podjetje Fonda.si, d.o.o.

V petek so v Ribogojnico Fonda pripeljali novo generacijo mladic brancinov. Mlade ribice je na jugu Italije v eni najboljših ribjih valilnic v Evropi izbrala direktorica družinskega podjetja Fonda.si dr. Irena Fonda. Prevoz v Slovenijo je potekal s posebej prirejenim tovornim vozilom, opremljenim z bazeni, sistemom za stalno dovajanje kisika ter menjavo in filtriranje vode.

Celostna podoba FONDA.SI zmagovalka

Najodmevnejša svetovna revija, namenjena grafičnemu oblikovanju, Print Magazine, je maja 2007 spet proglasila najboljše evropske oblikovalske dosežke.

Med zmagovalna oblikovalska dela je bila uvrščena tudi celostna podoba podjetja Fonda.si, ki jo je ustvaril Studio Luks iz Ljubljane.

Tudi ta dogodek postavlja Slovenijo na eno izmed najvidnejših mest v evropskem industrijskem in grafičnem oblikovanju.