ZA 4 OSEBE POTREBUJEMO:
800 g fileja brancina
1 veliko bučko, narezano na rezance
1 steblo zelene, narezano na rezance
1 papriko, narezano na rezance
10 izkoščičenih in narezanih črnih oliv
2 sesekljana stroka česna
oljčno olje
rožmarin
drobnjak
belo vino
maslo
ČAS PRIPRAVE: približno 40 minut
ČAS PEKE: približno 20 minut
1. Bučko, zeleno in papriko očistimo, operemo in narežemo. Vse skupaj damo v skledo, solimo in pomešamo s sesekljanim česnom, narezanimi olivami, drobnjakom in rožmarinom.
2. Odrežemo štiri večje pravokotne liste papirja za peko. Vsak list prepognemo na polovico po diagonali. Robove papirja premažemo z maslom. Na eno polovico položimo kos fileja, po okusu ga solimo. Na file naložimo pripravljeno zelenjavo in pokapljamo z oljčnim oljem ter belim vinom. Z drugo polovico papirja prekrijemo ribo in robove stisnemo s pregibanjem, da dobimo škartoc.
3. Škartoce položimo na pekač in pečemo v segreti pečici na 180°C približno 20 minut.
ZA 4 OSEBE POTREBUJEMO:
800 g fileja
600 g očiščene špinače
4 velike žlice oljčnega olja
2 sesekljana stroka česna
1 limona
sol
peteršilj
muškatni orešček
ČAS PRIPRAVE: približno 50 minut
ČAS KUHANJA: približno 20 minut
1. Špinačo očistimo, operemo in osušimo na kuhinjski krpi. Damo jo v skledo, solimo in pomešamo s sesekljanim česnom, peteršiljem, naribano limonino lupinico, muškatnim oreščkom in limoninim sokom. Fileje posolimo.
2. Vzamemo dva debela porcelanasta krožnika in na vsakega položimo polovico pripravljene špinače ter po dva fileja in dodamo po 4 žlici oljčnega olja.
3. Vsak krožnik pokrijemo s še enim krožnikom, robova pa zatesnimo z aluminijasto folijo.
4. Pripravimo dve posodi primerne velikosti, tako da ju krožnika pokrijeta. V posodi damo za približno 4 prste vode. Ko voda zavre, postavimo na vsako posodo pripravljen zatesnjen krožnik. Kuhamo približno 20 minut.
ZA 4 OSEBE POTREBUJEMO:
2 hruški
40g masla
1 dimljen brancin
oljčno olje
1 limona
1 pomaranča
koromač (zelenje)
sol
parmezan
ČAS PRIPRAVE: približno 60 minut
ČAS PEKE: približno 30 minut
1. Hruški operemo in osušimo na kuhinjski krpi. Prerežemo ju po dolgem na polovici, položimo na pekač, pokapljamo z limoninim sokom in obložimo z maslom. Pekač postavimo v segreto pečico na 250°C. Hruške pečemo približno 30 minut. Pečene ohladimo.
2. Dimljenega brancina filiramo.
3. V posodici zmešamo oljčno olje, naribano limonino in pomarančno lupinico, limonin in pomarančni sok ter sesekljan koromač. Solimo in dobro premešamo.
4. Na krožnik položimo ohlajene pečene hruške. Obložimo jih z brancinovim filejem in prelijemo s pripravljenim prelivom. Vse skupaj posujemo s kosmiči parmezana.
ZA 4 OSEBE POTREBUJEMO:
4 fige
600 g fileja
50 g mandljevih lističev
2 žlici oljčnega olja
sol
poper
balzamični kis
rožmarin
parmezan
ČAS PRIPRAVE: približno 30 minut
1. File brancina zavijemo v plastično folijo in damo v zamrzovalnik za približno 30 minut. Tako ga bomo lažje rezali na čim tanjše rezine.
2. V ponvi na hitro prepražimo mandljeve lističe, da postanejo zlatorjavi in odstavimo. Še toplim primešamo oljčno olje, balzamični kis, rožmarinove lističe, solimo, popramo in dobro premešamo. Pripravljen preliv ohladimo.
3. Fige operemo in osušimo na kuhinjski krpi. Narežemo jih na rezine.
4. File brancina vzamemo iz zamrzovalnika, odvijemo in z nožem za pršut narežemo na čim tanjše rezine.
5. Na krožnike porazdelimo rezine fig, jih obložimo z narezanim filejem brancina, prelijemo s prelivom in posujemo s kosmiči parmezana.
ZA 4 OSEBE POTREBUJEMO:
8 dl ribje osnove
2 brancina
1 korenček, narezan na rezance
1 bučka, narezana na rezance
1 manjša paprika, narezana na kocke
4 češnjeve paradižnike, narezane na četrtine
1 manjši por, narezan na rezance
sol
poper
peteršilj
ČAS PRIPRAVE: približno 80 minut
ČAS KUHANJA: približno 20 minut
A. Priprava ribje osnove:
Brancina očistimo, oluskamo in filiramo. S filejev odstranimo kožico in jih zrežemo na kose. Iz ribjih kosti, glav in kože, ki nam ostane po filiranju, skuhamo ribjo osnovo. V posodo nalijemo približno 1 liter hladne vode. Vanjo položimo pod tekočo vodo sprane ribje kosti, glavi in kožo. Dodamo približno 200 g očiščene in oprane jušne zelenjave, lovorjev list in počasi kuhamo približno 1 uro. Pazimo, da ves čas le na rahlo vre. Ribjo osnovo precedimo in uporabimo.
B. Priprava juhe:
1. Zelenjavo očistimo, operemo in narežemo.
2. Ribjo osnovo zavremo. Primešamo ji narezano zelenjavo in vse skupaj kuhamo približno 15 minut. Solimo, popramo in dodamo narezane fileje brancina.
3. Na majhnem ognju kuhamo približno 15 minut.
ZA 4 OSEBE POTREBUJEMO:
1 brancin
400 ml ribje osnove
2 žlici oljčnega olja
1 sesekljana šalotka
2 sesekljana stroka česna
500 g fužev
zelenje koromača
1 granatno jabolko
80 g parmezana naribanega
ČAS PRIPRAVE: približno 70 minut
ČAS KUHANJA: približno 20 minut
A. Priprava ribje osnove:
Brancina očistimo, oluskamo in filiramo. S filejev odstranimo kožico in jih zrežemo na kose. Iz ribjih kosti, glav in kože, ki nam ostane po filiranju, skuhamo ribjo osnovo. V posodo nalijemo približno 1 liter hladne vode. Vanjo položimo pod tekočo vodo sprane ribje kosti, glavi in kožo. Dodamo približno 200 g očiščene in oprane jušne zelenjave, lovorjev list in počasi kuhamo približno 1 uro. Pazimo, da ves čas le na rahlo vre. Ribjo osnovo precedimo in uporabimo.
B. Priprava fužev:
1. File brancina narežemo na tanke rezine. Granatno jabolko olupimo in izdolbemo jagode.
2. Zavremo slano vodo in skuhamo fuže. Med tem na oljčnem olju prepražimo sesekljano šalotko in česen. Prilijemo ribjo osnovo in kuhamo na močnem ognju približno 10 minut. Dodamo kuhane in dobro odcejene fuže, rezine brancina, sesekljan koromač, solimo, popramo, in dobro premešamo. Posodo odstavimo, pokrijemo s pokrovko in počakamo približno 5 minut, da se jed umiri. Nazadnje primešamo nariban parmezan.
3. Pripravljene testenine serviramo na krožnik in posujemo z zrni granatnega jabolka.
ZA 4 OSEBE POTREBUJEMO:
80 očiščenih klapavic
20 češnjevih paradižnikov
150 g naribanega sira 2 sesekljana stroka česna
sol
peteršilj
oljčno olje.
ČAS PRIPRAVE: približno 60 minut
ČAS PEKE: približno 10 minut
1. Paradižnik očistimo, operemo in narežemo na četrtine. V posodi ga pomešamo z ribanim sirom, sesekljanim česnom, peteršiljem, oljčnim oljem in soljo.
2. Klapavice dobro skrtačimo. V posodo damo za približno 2 prsta vode in zavremo. Krop solimo, primešamo očiščene klapavice in pokrijemo s pokrovko. Kuhamo toliko časa, da se školjke odprejo. Vmes večkrat premešamo. Školjke, ki se niso odprle, zavržemo. Kuhanim školjkam ločimo meso od lupine. Večje lupine školjk prihranimo.
3. Meso školjk pomešamo s pripravljenim paradižnikom in nadevamo v školjčne lupine.
4. Iz aluminijaste folije oblikujemo primerno velike posodice. V vsako položimo nadevano školjčno lupino. Vse skupaj postavimo na pekač in pečemo v segreti pečici pri 190°C približno 10 minut.
ZA 4 OSEBE POTREBUJEMO:
2 piranska brancina 0,6 kg
3 kg soli za peko
ČAS PRIPRAVE: približno 15 minut
ČAS PEKE: približno 45 minut
1. Bracina očistimo, speremo s hladno tekočo vodo in osušimo na kuhinjski krpi. Ribe ne oluskamo. V trebušno votlino damo vejico rožmarina in na polovico prerezane stroke česna.
2. Odvijemo daljši kos aluminijaste folijo, v katero bomo zavili ribo. Nanjo stresemo približno 1 kg soli. Na sol položimo ribo. Folijo zavihamo na robovih in ribo prekrijemo s preostalo soljo. Vse skupaj poškropimo z vodo. Pomagamo si z razpršilko.
3. Ribo v soli pazljivo zavijemo v folijo in položimo na pekač. Postavimo ga v segreto pečico na 180°C za približno 60 minut.
4. Pečeno ribo odvijemo, ji odstranimo sol in kožo ter filiramo.