Fonda piranski brancin v soli

Med najbolj zdravimi in izjemno okusnimi načini priprave brancina, saj lahko to jed pripravimo popolnoma brez dodanih maščob. Brancina pečemo zakopanega v soli, ki ščiti površino ribe pred direktno toploto, zato se brancin lepo in enakomerno speče. Tako ostane ribje meso sočno, izjemno dobrega in nežnega okusa.
Sestavine

ZAHTEVNOST: Enostavno, brez posebne predpriprave.
ČAS PRIPRAVE: 70 minut
ZA 4 OSEBE POTREBUJEMO:
2 piranska brancina – približno 0,6 – 0,8 kg ali
1 piranskega brancina – približno 0,8 – 1,2 kg
3 kg soli za peko
Po želji potrebujemo tudi:
2 jajčna beljaka
dve žlici moke
krompir
oljčno olje
česen
vejica rožmarina, najbolje svežega
sveže mlet poper
PRIPOROČENA PRILOGA
Kot priloga se odlično prileže krompir, pečen v soli, ali blitva s krompirjem.

Navodila

Ribo očistimo, vendar ne oluskamo, rahlo speremo in osušimo s papirnato brisačo. Na pekač nanesemo podlago iz približno 1 cm soli za peko, nanjo položimo ribo. Po želji lahko damo v trebušno votlino ribe malo oljčnega olja in vejico rožmarina in/ali česna. Rez na trebušni votlini prekrijemo s koščkom folije, da preprečimo neposredni stik ribjega mesa s soljo. Nato ribo v celoti prekrijemo s preostalo soljo, približno 1 cm ali več na debelo. Po želji (močno priporočamo) lahko v sol zakopljemo tudi nekaj opranih, neolupljenih na pol kuhanih krompirjev. Pekač prestavimo v predhodno ogreto pečico in pečemo od 30 do 60 minut pri 200 do 220 stopinjah (odvisno od velikosti ribe). Med peko sol nekoliko porjavi in otrdi. Po končani peki skorjo – slani oklep razbijemo z nožem ali s kuhinjskim kladivom in sol čim bolje odstranimo z ribe, tako da se vidi celotna polovica brancina. Nato odstranimo kožo (ki ni užitna oziroma dobra, saj vsebuje luske), tako da jo z nožem ali vilicami zarežemo na hrbtu od hrbtnih plavutih od glave do repa, na trebušni strani odstranimo folijo in kožo zarežemo tik ob trebušnih plavutih do repa. Kožo, ki se z lahkoto odlepi od mesa, nato enostavno dvignemo ali navijemo na vilice (pri tem pazimo, da nam ne pade preveč soli na izpostavljeno meso). Ko je zgornja stran ribe olupljena, lahko meso s te strani ribe serviramo. Nato odstranimo kosti in glavo in tako očistimo meso še z druge strani ribe. Če je riba ravno prav kuhana/pečena, se meso ne prijema kosti. V kolikor želimo, da bo slani oklep, ki nastane okoli ribe po peki, še trši in nekoliko bolj rjavkast naredimo v skledi iz soli za peko in dveh jajčnih beljakov grobo maso. Dodamo lahko tudi dve žlici moke. V vseh primerih se riba speče enako dobro, razlika je le v trudu, ki ga moramo vložiti v razbijanje in odstranjevanje slanega oklepa med serviranjem. Po želji lahko čez očiščeno ribje meso prelijemo nežnega malo oljčnega olja, ki še poudari odličen a zelo blag okus brancina v soli.

Deli s prijatelji:

Fonda piranski brancin z rožmarinom na žaru

Izjemno okusen način priprave brancina. Rahel pridih po dimu da ribjemu mesu, pečenemu nad ognjem, še posebej zanimiv okus.
Sestavine

ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno, zaradi priprave žara in vzdrževanja pravilne temperature, drugače enostavno, brez posebne predpriprave.
ČAS PRIPRAVE: 30-40 minut
ZA 4 OSEBE POTREBUJEMO:
4 brancine po 300 do 500 g
vejica rožmarina (najbolje svežega)
oljčno olje
sol
sveže mlet poper
Po želji potrebujemo tudi:
"Tržaška omaka" (nikoli je ne prelivamo čez ribo, ponudimo jo ločeno.)
PRIPOROČENA PRILOGA
blitva s krompirjem; na žaru pečene bučke, jajčevci ter popečeni kruhki, premazani s česnom in oljčnim oljem; polentini kruhki

Navodila

Posušen ali svež rožmarin namočimo v oljčno olje. Očiščenega brancina posolimo in premažemo z oljčnim oljem, v katerem smo prej namakali rožmarin. Pripravimo žar na pravilno temperaturo za pečenje. Ko ribo položimo na segreto mrežico žara, mora zacvrčati. Pomembno je, da temperatura ni ne previsoka in ne prenizka. Zaradi previsoke temperature se riba namreč običajno zažge, zaradi prenizke pa izsuši. Ribo najprej pečemo na eni strani 15 – 20 minut. Med tem ribe ne premikamo ali obračamo. Na drugo stran jo obrnemo šele, ko postane oko na zgornji strani ribe motno. Nato jo pečemo še nadaljnjih 10 – 15 minut. Manjše ribe pečemo krajši čas, na vsaki strani od 5 do 10 minut. Med peko ribo večkrat pokapamo z oljčnim oljem ali jo premažemo z vejico rožmarina, namočeno v olje, s čimer preprečujemo, da bi se riba med pečenjem izsušila. Preden ribo vzamemo z žara, preverimo na najdebelejšem mestu (običajno stičišče trupa in glave, torej tam, kjer so bile škrge), če ni več vidne krvi - takrat je riba pečena.

Deli s prijatelji:

Fonda piranski brancin s krompirjem v pečici

Tako pripravljena riba in krompir sta odlična.
Sestavine

ZAHTEVNOST: enostavna priprava.
ČAS PRIPRAVE: 50-60 minut
ZA 4 OSEBE POTREBUJEMO:
4 piranske brancine po 300 do 500 g
krompir
oljčno olje
česen
čebula
sol
sveže mlet poper
Po želji potrebujemo tudi:
vejica rožmarina (najbolje svežega)

Navodila

Krompir olupimo in narežemo na tanjše rezine (kolobarje), ga po okusu posolimo in popopramo, dodamo oljčno olje in na drobno narezano čebulo in na lističe narezan česen. Pretresemo v pekač in vse enakomerno porazdelimo ter pečemo 10 – 20 minut pri 220 stopinjah v predhodno ogreti pečici. Med tem pripravimo ribo. Oluskanega in očiščenega brancina osušimo s papirnato brisačo. Na eni strani ribo 3- do 5-krat zarežemo do 5 milimetrov globoko v kožo, nato jo posolimo in popopramo. Po želji damo lahko v trebušno votlino vejico rožmarina, najbolje svežega. Po 10 – 20 minutah peke položimo ribo na krompir, tako da je zarezana stran obrnjena navzgor, in jo prelijemo z oljčnim oljem. Pekač prekrijemo s kosom aluminijaste folije in ga ponovno prestavimo v pečico na 220 stopinj. Po 30 minutah odstranimo aluminijasto folijo. Pečemo nadaljnjih 10 minut. Nato ribo in krompir zalijemo s približno 1 dl suhega belega vina in pečemo še 5 – 6 minut. Po končani peki ribo in prilogo serviramo. Z nožem ali vilicami zarežemo na hrbtu ob hrbtnih plavutih od glave do repa, na trebušni strani kožo zarežemo tik ob trebušnih plavutih do repa. Meso zgornje strani ribe serviramo. Nato odstranimo kosti in glavo (poleg velike hrbtenične kosti so kosti predvsem v steni trebušne votline, ob trebušnih, prsnih in hrbtnih plavutih) in očistimo meso še z druge strani ribe. Če je riba ravno prav pečena, se meso ne prijema kosti in kože.

Deli s prijatelji:

Fonda piranski brancin s šampinjoni v pečici

Okusno in barvito.
Sestavine

ZAHTEVNOST: enostavna priprava.
ČAS PRIPRAVE: 50-60 minut
ZA 4 OSEBE POTREBUJEMO:
4 piranske brancine po 300 g
šampinjoni
krompir
oljčno olje
česen
sol
sveže mlet poper
Po želji potrebujemo tudi:
10 črnih – aromatičnih oliv (morajo biti dobre)
vejica rožmarina (najbolje svežega)
paradižnik
paprika
bučke

Navodila

Očiščeno in osušeno ribo damo na pekač in jo osolimo, malo popopramo in premažemo z oljčnim oljem (tudi notranjost trebušne votline), po želji damo lahko v trebušno votlino vejico rožmarina, najbolje svežega. V skledi pripravimo na kose narezan krompir, na četrtine narezane šampinjone, na prstane narezane olive, na lističe narezan česen, sol, poper, na majhne koščke narezan (zdrobljen) rožmarin in oljčno olje. Za popestritev lahko tej mešanici po želji namesto šampinjonov dodamo tudi drugo zelenjavo, kot je na primer na kose narezan paradižnik, na trakove narezana paprika, na trakove narezane bučke. Vsebino sklede dobro premešamo, da se vse sestavine lepo porazdelijo in vse skupaj pretresemo v pekač. Krompir razporedimo enakomerno po celem pekaču, tudi pod ribo. Pekač prekrijemo s kosom aluminijaste folije in ga prestavimo v predhodno ogreto pečico. Brancina (1 kg) pečemo pri 180 stopinjah v predhodno ogreti pečici približno 45 – 50 minut (oziroma dokler ni pečen krompir - preden pekač vzamemo iz pečice, preizkusimo z vilicami, ali je krompir pečen). Prvih 30 – 35 minut peke naj bo pekač prekrit s folijo, ki jo nato odstranimo in ribo pečemo še nadaljnjih 15 minut. Po končani peki ribo in prilogo serviramo. Z nožem ali vilicami zarežemo na hrbtu ob hrbtnih plavutih od glave do repa, na trebušni strani kožo zarežemo tik ob trebušnih plavutih do repa. Meso zgornje strani ribe serviramo. Nato odstranimo kosti in glavo (poleg velike hrbtenične kosti so kosti predvsem v steni trebušne votline, ob trebušnih, prsnih in hrbtnih plavutih) in očistimo meso še z druge strani ribe. Če je riba ravno prav pečena, meso lahko odstopi od kosti in kože.

Deli s prijatelji:

Fonda piranski brancin v »lešadi«

Za poznavalce je to eden izmed najbolj priljubljenih načinov priprave dobrih svežih rib. Brancin v »Lešadi« je zelo zdrav in izjemno okusen način priprave brancina, saj lahko to jed pripravimo popolnoma brez dodanih maščob.
Sestavine

ZAHTEVNOST: Enostavno, brez posebne predpriprave.
ČAS PRIPRAVE: 50 minut
ZA 4 OSEBE POTREBUJEMO:
4 piranske brancine po 300 - 500 g
sol
poper v zrnju
sveže mleti poper
2 lovorjeva lista
1 čebula
nekaj strokov česna
1 paradižnik
1 – 2 žlici jabolčnega ali vinskega kisa
1 – 2 žlici oljčnega olja
peteršilj
limona
riž
Po želji potrebujemo tudi:
jušna zelenjava (2 korenčka, malo zelene)
PRIPOROČENA PRILOGA
Beli riž.

Navodila

Ribo položimo v lonec, v kolikor je prevelika, jo pred tem prečno prerežemo na pol. Prelijemo jo z mlačno vodo. Količina in temperatura vode je odvisna od tega, ali želimo pripraviti samo ribo in ne želimo juhe, ali pa želimo hkrati z ribo pripraviti tudi odlično juho. V primeru, da ne želimo juhe, uporabimo toplejšo vodo. Vode naj bo za 1-2 prsta, toliko da še ne prekrije ribe, tako se bo riba kuhala v pari. V primeru, da želimo juho, dodamo več hladne vode. Nato dodamo po okusu sveže mleti poper in sol, 1 žlico kisa, 1 žlico oljčnega olja, 2 lovorjeva lista, 5 – 10 zrn popra, jušno zelenjavo (korenje, zelena), na polovico prerezan paradižnik, na polovico prerezano čebulo, nekaj strokov česna. Vse kuhamo na blagem ognju, zelo počasi v pokritem loncu od 20 – 30 min. Ko je brancin kuhan, ga po okusu začinimo z limono, olčnim oljem, sveže mletim poprom, z malo česna in s peteršiljem. V juho lahko dodamo beli riž (priporočam biološko pridelan riž Acquerello), ki smo ga skuhali posebej.

Deli s prijatelji:

File Fonda piranskega brancina v ladjici

Riba, pripravljena v foliji, zadrži večino sokov, zato je njeno meso sočno in zelo dobro. Jedi se ne dodaja maščob.
Sestavine

ZAHTEVNOST: Enostavna priprava.
ČAS PRIPRAVE: 10 - 15 minut
ČAS PEKE: 30 min
ZA 4 OSEBE POTREBUJEMO:
800 g fileja piranskega brancina
sol
sveže mlet poper
kapre
aluminijasto folijo (ali papir za peko)
Po želji potrebujemo tudi:
čebulo, narezano na rezine
česen, narezan na lističe
peteršilj
oljčno olje
belo vino
košček masla
rezino limone
kuhan krompir v kosih
kuhano in prepraženo zelenjavo (brokoli, korenček, blitva, por, bučke)
PRIPOROČENA PRILOGA:
kuhan krompir v kosih
kuhana zelenjava prepražena na maslu ali oljčnem olju (brokoli, korenček, blitva, por, bučke)

Navodila

Iz aluminijaste folije izdelamo štiri ladjice in vanje položimo fileje brancina, ki smo jih prej osušili s papirnatimi brisačami. Po okusu posolimo in popopramo ter dodamo malo oljčnega olja. Folije na robovih zapognemo oziroma zatesnimo in ladjice postavimo na pekač. Pečemo 30 minut v pečici ogreti na 200 stopinj. V kolikor želimo ribo pripraviti na pari, damo v spodnji del pečice ploščato posodo z vodo. Poleg fileja brancina lahko po želji v ladjico položimo na rezine narezano čebule, na lističe narezan česen, peteršilj, košček masla, oljčno olje, malo dobrega belega vina, rezino limone, kuhan krompir v kosih ali kuhano in prepraženo zelenjavo. Jed bo tako okusnejša, preglasili pa bomo nežen in izjemen okus svežega piranskega brancina. Pečeno ribo lahko serviramo kar v ladjici, ki jo na vrhu lično odpremo. Lahko pa ladjico razdremo in njeno vsebino razporedimo po krožniku.

Deli s prijatelji:

Fonda piranski brancin v foliji

Riba, pripravljena v foliji, zadrži večino sokov, zato je njeno meso sočno in okusno. Po okusu in izkledu je nekje med pečeno in kuhano. Ta način priprave je zelo zdrav, saj jedi ni potrebno dodati maščob.
Sestavine

ZAHTEVNOST: enostavna priprava.
ČAS PRIPRAVE: 50-60 minut
ZA 4 OSEBE POTREBUJEMO:
4 piranske brancine po 300 do 500 g
sol
sveže mlet poper
Po želji potrebujemo tudi:
oljčno olje
česen
sesekljana čebula
rezina limone
peteršilj
košček masla
PRIPOROČENA PRILOGA
kuhan krompir v kosih in blitva; polenta s parmezanom.

Navodila

Očiščeno ribo zelo dobro osušimo s papirnato brisačo, po okusu posolimo in popopramo ter jo zavijemo v folijo. Zavito ribo položimo na pekač in pečemo 50 do 60 minut v predhodno ogreti pečici na 200 stopinjah, manjše ribe pečemo krajši čas (30 min). V spodnji del pečice lahko postavimo tudi posodo, v katero damo približno 1 cm vode in tako ribo pripravimo v pari. V trebušno votlino lahko položimo rezino čebule, malo na lističe narezanega česna, peteršilj, malo oljčnega olja ali košček masla, rezino limone. Z izjemo oljčnega olja drugih dodatkov pri sveži ribi ne priporočam, saj s tem prekrijemo oziroma uničimo nežen in izjemen okus svežega brancina. Ko je riba pečena, jo serviramo. Pri tem jo lahko malo pokapamo z dobrim oljčnim oljem.

Deli s prijatelji:

Dimljen Fonda piranski brancin z mandarino in medom

Pustite se presenetiti zanimivemu prepletu okusov.
Sestavine

ZAHTEVNOST: Enostavno, brez posebne predpriprave.
ČAS PRIPRAVE: 20 minut
ZA 4 OSEBE POTREBUJEMO:
1 dimljen piranski brancin
8 mandarine (klementine)
očiščen in opran motovilec
mocarela ali mlad kozji sir
oljčno olje
sol
sveže mlet poper
1 žlica kostanjevega medu

Navodila

Mandarine olupimo, narežemo na tanke kolobarje in jih razporedimo po krožnikih. Nanje položimo par šopkov motovilca. Dimljenega brancina očistimo. Fileje narežemo na približno 2 cm velike koščke in jih potresemo po motovilcu. Mocarelo ali mlad kozji sir narežemo na približno 1 cm velike kocke, jo v ponvi na oljčnem olju popečemo oziroma pogrejemo in razporedimo po krožnikih. Vse po okusu popopramo, posolimo in okrasimo s tankimi črticami medu ter postrežemo.

Deli s prijatelji:

Fonda piranski brancin v juhi

Sestavine

ZAHTEVNOST: Enostavno, brez posebne predpriprave.
ČAS PRIPRAVE: 30 minut
ZA 4 OSEBE POTREBUJEMO:
kosti, koža, glave, ki ostanejo po filetiranju ali 2 cela 300 do 500 g piranska brancina
sol
poper v zrnju
sveže mleti poper
2 lovorjeva lista
1 čebula
nekaj strokov česna
1 paradižnik
1 – 2 žlici jabolčnega ali vinskega kisa
1 – 2 žlici oljčnega olja
peteršilj
limona
riž
Po želji potrebujemo tudi:
jušna zelenjava (2 korenčka, bučke, por, zelena, cvetača, jajčevec)
PRIPOROČENA PRILOGA
Beli riž.

Navodila

Ribje kosti, kožo, glave položimo v lonec, In prelijemo s hladno vodo. Nato dodamo po okusu sveže mleti poper in sol, 1 žlico kisa, 1 žlico oljčnega olja, 2 lovorjeva lista, 5 – 10 zrn popra, jušno zelenjavo (korenje, zelena), na polovico prerezan paradižnik, na polovico prerezano čebulo, nekaj strokov česna. Vse kuhamo na blagem ognju, zelo počasi v pokritem loncu od 15-20 min. Ko je juha kuhana, jo po okusu začinimo z limono, oljčnim oljem, sveže mletim poprom, z malo česna in s peteršiljem. V juho lahko dodamo beli riž (priporočam biološko pridelan riž Acquerello), ki smo ga skuhali posebej.

Deli s prijatelji: